Država za 11 tvrtki traži spas od vjerovnika

Autor: Poslovni dnevnik , 05. svibanj 2016. u 21:59
U kompanijama u restrukturiranju zaposleno 20.000 osoba

Srpske strateške kompanije zaštićene su od potraživanja do kraja svibnja, ali Vučićeva vlada pregovara s bankama vjerovnicima da ne pokrenu naplatu nakon isteka tog roka.

Srpska država, kako doznaje list Politika, pregovara s bankama vjerovnicima, da nakon isteka zaštite, poslije 28. svibnja, ne naplate svoja potraživanja, odnosno ne aktiviraju sredstva osiguranja, da preostalih 11 strateških kompanija u restrukturiranju ne bi otišle u stečaj, posebno one koje pozitivno posluju.

 A jedan od najvećih vjerovnika tih kompanija je upravo država, tako da nakon isteka zaštite država neće od njih tražiti da izmire svoje obveze. Službeno, u Ministarstvu gospodarstva kažu da će kompanije biti prepuštene poslovanju na tržištu. Zasad je poznato da će u RTB-u Bor biti angažiran profesionalni menadžment, a prema najavama to će se dogoditi i s velikom poljoprivrednom kompanijom PKB.  Iz srpskog Ministarstva gospodarstva ranije su za Politiku izjavili da se i za Resavicu priprema poseban paket održivog rada i financijske konsolidacije.

FAM i Ikarbus su izradili unaprijed pripremljene planove reorganizacije (UPPR). Riječ je o dogovoru s bankama da bi se izbjegao stečaj i oporavile kompanije koja su u velikim dugovima. UPPR se priprema i za FAM i Politiku AD, dok je za Galeniku objavljen javni poziv za strateško partnerstvo. U kompanijama u restrukturiranju zaposleno je više od 20.000 osoba. Dragan Đuričin, profesor Ekonomskog fakulteta, kaže da je posao države da proinvesticijskom politikom otvara radna mjesta. "Onima koji rade u kompanijama u restrukturiranju država treba otvoriti nove mogućnosti. Tada će, umjesto da čuvaju nepostojeća radna mjesta, ti radnici razmišljati o tome gdje se mogu zaposliti", kaže Đuričin. 

Komentirajte prvi

New Report

Close