Doznake iz inozemstva čine trećinu prihoda građana BiH

Autor: Poslovni dnevnik , 15. studeni 2016. u 21:59
Doznake bi se mogle iskoristiti za punjenja proračuna emisijom 'obveznica za dijasporu'

Novac iz dijaspore veći je od izravnih stranih ulaganja i doseže trećinu ukupnog robnog izvoza Bosne i Hercegovine.

Priljev doznaka iz inozemstva u BiH veći je od izravnih stranih investicija u tu zemlju, a te doznake dosežu čak jednu trećinu ukupnog robnog izvoza BiH. Na te podatke ukazalo je Udruženje ekonomista RS SWOT u svojoj najnovijoj analizi Newsletter, u kojoj se još navodi da doznake dijaspore sudjeluju u ukupnom raspoloživom dohotku građana BiH sa čak 30%.  

"S druge strane, jasno je da upravo doznake leže u temelju uvoznog potencijala, pokrivajući u slučaju BiH do jedne petine vrijednosti uvoza. Međutim, ono što je upozoravajuća, ali ujedno i porazna činjenica, jeste to da je priljev doznaka veći od stranih izravnih investicija", navodi se u analizi. Naime, izravna strana ulaganja u BiH u 2015. godini iznosila su 473 milijuna KM, što je manje nego u 2014., kada su iznosila 740 milijuna KM.

Prema riječima ekonomista SWOT-a, priljev po osnovu doznaka određuje i ukupna ekonomska kretanja u RS i BiH, jer je potrošnja noseća snaga dinamike rasta. Po doznakama iz inozemstva BiH prednjači i u odnosu na zemlje zapadnog Balkana, ali i u odnosu na prosjek središnje i istočne Europe. "Inozemne doznake smanjuju deficit tekućeg računa platne bilance u značajnoj mjeri. Pokazatelji o njihovom udjelu u vanjskotrgovinskom deficitu potvrđuju tezu da su one i jedan od ključnih izvora financiranja manjka izvoza u odnosu na uvoz", ističu ekonomisti SWOT-a.

"Umjesto nepovoljnih zaduživanja, koja su često jedina raspoloživa opcija, država bi mogla iskoristiti doznake kao izvor sredstava punjenja proračuna putem emisije obveznica. Na taj način bi se pomoću 'obveznica za dijasporu' stvorila vezanost za lokalne prilike, a ujedno bi se spriječio i odljev sredstava u slučaju krize, što je već viđen obrazac ponašanja stranih investitora", navedeno je u analizi, gdje se još dodaje da bi se doznake mogle iskoristiti kao svojevrsni kolateral za zaduživanje u produktivne svrhe.

Komentirajte prvi

New Report

Close