‘Dok smo živi mi, kriza više neće biti’

Autor: Sergej Novosel Vučković , 28. lipanj 2017. u 22:00
Čelnica američke središnje banke ne vjeruje u novi slom/REUTERS

Zbog reforme bankovnoga sustava svi smo sigurniji, umiruje Janet Yellen.

Za našega životnog vijeka više ne bi trebalo biti financijskih kriza kakva je svijet tresla od 2007. do 2009., i to zahvaljujući ponajviše reformama bankovnog sustava.

Ovako je predsjednika američkih Federalnih rezervi Janet Yellen odgovorila na pitanje novinara je li izvjestan gospodarski šok nalik spomenutom, a čije će posljedice današnje generacije 'kusati' još dugo. "Bih li trebala reći da nikad više neće biti financijske krize? Znate da će se ona vjerojatno dogoditi daleko u budućnosti, ali mislim da smo mnogo sigurniji, nadam se da se takva kriza neće ponoviti dok smo živi i ne vjerujem da će je biti", ustvrdila je Yellen na sastanku u Britanskoj akademiji.

Šefica Feda zadužena za kontrolu financijskog tržišta i monetarnih institucija najvećega svjetskog gospodarstva, istaknula je i da bi 'bilo loše da se reforme financijske industrije zaustave', pozivajući odgovorne da spriječe takav scenarij. Upitana za nastavak povećanja kamatnih stopa u Americi, Yellen je potvrdila da će za ostvarenje glavnih ciljeva dovoljno biti postupno podizanje kamata do razina koje će ipak biti prilično niske.    

Komentirajte prvi

New Report

Close