Češki i slovački tajkun kupuju dionice Metroa

Autor: Tomislav Pili , 28. kolovoz 2018. u 08:09
Ulazak novih dioničara u ponedjeljak je izazvao skok dionice Metroa od 11 posto/REUTERS

Konzorcij EP Investments koje predvode Daniel Křetínský i Patrik Tkač stekao značajan udjel.

Konzorcij koji čine češki i slovački milijarderi ulazi u vlasničku strukturu poznatog njemačkog trgovačkog lanca Metro.

Prema navodima Reutersa, Metro je pred značajnom promjenom svoje dioničarske strukture nakon što je u ponedjeljak tvrtka Ceconomy objavila da će se pridružiti investicijskoj kompaniji Haniel u pregovorima o prodaji udjela. Ceconomy drži 10 posto dionica Metroa, a objavio je kako s konzorcijem EP Investment pregovara o prodaji većine tih dionica.

Haniel je pojedinačno najveći dioničar njemačkog trgovačkog lanca s udjelom od 22,5 posto koji prema tržišnoj cijeni od petka vrijedi 977 milijuna eura. Kompanija je u petak objavila da je s EP Investmentsom sklopila dogovor o prodaji 7,3 posto dionica. Iznos za koji je konzorcij koji predvode češki milijarder Daniel Křetínský i slovački investitor Patrik Tkač kupio te dionice nije otkriven.

No, prema odredbama ugovora, EP Investments može opcijski preuzeti i preostalih 15,2 posto udjela. Napisi o preslagivanju dioničara izazvali su pravu pomamu za dionicom Metroa na Frankfurtskoj burzi.

Oko 12.45 sati cijena je bila viša gotovo 11 posto na 13,19 eura. Odvjetnik Daniel Křetínský do sada nije imao ambicija u maloprodajnom sektoru. U Češkoj je najpoznatiji po svom energetskom poslovnom carstvu EPH koje uključuje udjel u najvećem slovačkom proizvođaču električne energije, kompaniji Slovenské Elektrárne.

Nedavno je snažno ušao i u medijsku industriju kupivši najprodavini češki tabloid, najtiražnije sportske novine, zatim poslovni list te tjednik Reflex. Patrik Tkač vlasnik je financijske grupacije J&T, poslovno prisutne i u Hrvatskoj. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

tamo kupuju i cijena skočila 11% , a u Hrvatskoj J&T (Vaba) cijena na fer 3,20

New Report

Close