Carinska unija s Europom do 2022. veseli poduzetnike

Autor: Tomislav Pili , 15. kolovoz 2017. u 22:00
Predložena su i dva modela nakon isteka privremenog razdoblja/FOTOLIA

U tri godine nakon izlaska iz članstva omogućio bi se što bezbolniji proces prilagodbe gospodarstva na novi trgovinski režim.

Privremena carinska unija s Europom nakon formalnog izlaska iz članstva prijedlog je britanske vlade za prilagodbu gospodarstva na Brexit. Vlada u Londonu u utorak je predstavila plan trgovinskih odnosa s Europom nakon ožujka 2019. kada će Otok napustiti Europsku uniju. Radi se u prvim dokumentima u seriji dokumenata o "budućem partnerstvu", a koji će biti objavljeni u narednim mjesecima.

Umireni gospodarstvenici
Kako stoji u objavi, britanska vlada zatražit će od Bruxellesa odobravanje privremenog razdoblja u kojem će Velika Britanija i Europska unija biti u carinskoj uniji, a kako bi se omogućio što bezbolniji proces tranzicije na novi trgovinski režim. Privremeno razdoblje moglo bi potrajati barem tri godine, govore procjene. To bi trebalo umiriti dobar dio britanskih gospodarstvenika koji smatraju da će im ponovno uvođenje carinskih pregleda na granici s EU donijeti dodatne troškove prilikom izvoza.

"Tijekom tog privremenog razdoblja koje će se ispregovarati s Bruxellesom, Velika Britanija će krenuti u pregovore o potpuno novim trgovinskim odnosima širom svijeta", stoji u priopćenju iz Londona. Ministar za Brexit David Davis izjavio je u utorak na TV-postaji ITV kako Britanija ne bi trebala platiti da bi bila u toj privremenoj carinskoj uniji. "Što će se događati u tom privremenom razdoblju morati ostaviti meni da ispregovaram", dodao je Davis, a prenosi Reuters.

Tamošnji poduzetnici u prvim javnim reakcijama pozdravili su vladin prijedlog, ali je čelnik Konfederacije britanske industrije Josh Hardie upozorio kako "vrijeme istječe i važno je što je prije moguće uvjeriti kompanije da će moći nastaviti ulagati". CityUK, udruga koja predstavlja londonski financijski sektor, također je pozdravila prijedlog o privremenoj carinskoj uniji ocijenivši takav aranžman "vitalnim", no pozvali su na šire pregovore koji bi uključile i usluge. "Većinu britanskog izvoza čine usluge", poručili su iz CityUK-a, a prenosi Financial Times.  

Povratak 'tvrđe' granice
Vlada premijerke Therese May također je objavila i dva prijedloga kako bi trgovinski odnosi mogli izgledati nakon isteka privremene carinske unije. Jedan je prijedlog "novo carinsko partnerstvo" koje bi isključilo carinske kontrole između Britanije i Europske unije. Unatoč tome, takav prijedlog podrazumijeva određenu stopu carinskih nameta na europsku robu, odnosno naplate carina na britansku robu.

Drugi je prijedlog uvođenje nešto "tvrđe" britansko-europske granice. No, u tom bi slučaju britanska vlada maksimalno pojednostavnila procedure granične i carinske kontrole kroz smanjenu "papirologiju" i korištenje softvera za prepoznavanje vozila, a sve sa ciljem da kamioni na granici što manje čekaju. Pitanje carinskih kontrola ima i političku težinu zbog jedine britanske kopnene granice s EU, između Sjeverne Irske i Republike Irske.

Naime, britanski se dužnosnici pribojavaju da bi povratak graničnih kontrola obnovio tenzije između sjevernoirskih nacionalista i unionista. Kako bi trebala izgledati buduća granica između dvije Irske bit će poznato danas kada će vlada objaviti svoj prijedlog.

Komentirajte prvi

New Report

Close