Bušenja plina počinju u Sherwoodskoj šumi

Autor: Tomislav Pili , 02. siječanj 2017. u 21:59
Postoji opasnost da Ineos koristi devastirajuću metodu frackinga/FOTOLIA

Zaštitari okoliša traže poništavanje dozvole za istraživanja koje je dobila tvrtka Ineos.

Utrka za energentima iz škriljevca dovela je britansku kompaniju Ineos u Sherwoodsku šumu, skrovište narodnog junaka Robina Hooda.

Prema navodima britanskih medija, Ineos je dobio odobrenje vlasti da započne s dvogodišnjim istraživanjima nalazišta plina iz škriljevca pomoću kontroverzne metode frackinga. Kao što je poznato, radi se o metodi koja devastirajuće djeluje na okoliš. Fracking je na britanskom tlu isproban 2011. blizu Blackpoola, ali je tada doveo do podrhtavanja tla. Iz tog su razloga zaštitari okoliša zatražili od vlade da poništi dozvolu Ineosu – inače kemijskoj multinacionalnoj kompaniji – i zaštiti stoljetnu šumu.

Naime, dokumenti koje su medijima ustupili zaštitari pokazuju kako će se bušenja provoditi svega 200 metara od Velikog hrasta, stabla navodno starog preko 1000 godina, a koji je prema predaji bio skrovište Robinu Hoodu i njegovoj družbi. K tome bi se naštetilo i nekim zaštićenim životinjskim vrstama. S druge strane, direktor istraživanja Ineosa Tom Pickering kaže kako u Velikoj Britaniji postoje goleme zalihe plina te bi bilo jednostavno suludo ne iskoristiti ga.

Za Daily Telegraph je dodao kako kompanija još nije donijela odluku o korištenju tehnologije frackinga prilikom istraživanja nalazišta. Zanimljivo je da je Ineos relativno novi igrač u frackingu, ali ga to nije spriječilo da prošle godine osvoji 21 od 159 vladinih dozvola za istraživanje, pišu tamošnji mediji. Kompanija je krajem prošle godine opet vratila sjedište u Veliku Britaniju, a obećala je dvije milijardi funti ulaganja u narednom razdoblju. Širom svijeta Ineos zapošljava 17.000 ljudi.

Komentirajte prvi

New Report

Close