Bugarska nije prekinula radove na Južnom toku

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. ožujak 2014. u 15:56
Foto: Thinkstock

Bugarska nije prekinula preliminarne radove na gradnji ruskog plinovoda Južni tok, rekao je u ponedjeljak bugarski premijer, no Sofija “pozorno prati” odnose između Bruxellesa i Moskve oko krize u Ukrajini.

Bugarska nije prekinula preliminarne radove na gradnji ruskog plinovoda Južni tok, rekao je u ponedjeljak bugarski premijer, no Sofija "pozorno prati" odnose između Bruxellesa i Moskve oko krize u Ukrajini.

Bugarski ministar vanjskih poslova rekao je tijekom vikenda da bi radove na plinovodu trebalo privremeno zaustaviti na nekoliko dana ili tjedana u svjetlu političkih previranja u susjednoj Ukrajini.

"Preliminarni radovi na Južnom toku se nastavljaju, nisu prekinuti. No idućih tjedana pozorno ćemo pratiti odnose između Europske unije i Rusije", rekao je bugarski premijer Plamen Orešarski.

Rusija je počela gradnju 2400 kilometara dugog plinovoda koji bi do 2018. trebao prenositi do 63 milijardi prostornih metara plina preko Crnog mora do jugoistočne Europe, zaobilazeći Ukrajinu. Plinovod bi trebao osiguravati 15 posto godišnje europske potrebe za plinom.

Europski povjerenik za energetiku Guenther Oettinger rekao je u ponedjeljak za njemački tisak da će odgoditi pregovore s Rusijom o tom projektu zbog krize na Krimu.

Oettinger je istaknuo da Europi ne prijeti problem s opskrbom plina jer je zima pri kraju, a zalihe dovoljne.

Komentirajte prvi

New Report

Close