Nova pobjeda čuvenog investitora Warrena Buffetta, opet je dobio ono što je želio

Autor: Tomislav Pili , 04. siječanj 2019. u 14:00
FOTO: Reuters

Čuvenog investitora razveselio pad vrijednosti tehnološkog diva za osam posto.

Objavom upozorenja o padu prihoda i posljedičnim padom cijena dionice Applea ispunila se želja investitora Warrena Buffetta, značajnog dioničara te tehnološke kompanije.

Jedan od najpoznatijih svjetskih ulagača u dionice posljednjih je godina počeo kupovati udjele u Appleu, ali je često govorio kako se "prekasno ukrcao" i kako bi volio da je cijena niža.

Zanimljivo je da Buffett smatra Apple kompanijom iz sektora široke potrošnje, a ne tehnologije, zbog statusa iPhonea među korisnicima kao simbola uspjeha. Apple je u srijedu upozorio ulagače da će njegovi prihodi u posljednjem tromjesečju 2018. iznositi oko 84 milijarde dolara, manje nego što je procjenjivao, jer je potražnja za iPhoneom bila slabija od planirane, posebice u Kini.

Nova procjena značila bi da su prihodi pali za pet posto u odnosu na isto razdoblje 2017. godine. Bio bi to prvi pad prihoda na godišnjoj razini od 2016. godine.

Nakon tog upozorenja, u srijedu je u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta cijena dionice tog tehnološkog diva pala gotovo osam posto. Vrijednost udjela u Appleu koji drži Buffettova kompanija Berkshire Hathaway stoga se smanjila za tri milijarde dolara.

Iako je tržišna kapitalizacija Applea pala s ljetošnjih 1,1 bilijuna dolara na manje od 700 milijardi dolara, i dalje je jedna od najvrednijih kompanija. 

Komentirajte prvi

New Report

Close