Bruxelles srezao dobit Googleu

Autor: Poslovni dnevnik , 25. srpanj 2017. u 22:00
Prihodi od oglašavanja veći su preko 18 posto/REUTERS

Profit Alphabeta manji 30%.

Kazna Europske komisije Googleu značajno je srezala tromjesečnu dobit krovne kompanije Alphabet, unatoč većim prihodima od očekivanja analitičara.  

Alphabet je u drugom tromjesečju ostvario prihode od 26 milijardi dolara, 21 posto veće nego godinu dana prije, dok je dobit dosegnula 3,5 milijardi dolara, što je 29 posto manje. Pad dobiti posljedica je rekordne kazne od 2,4 milijarde eura koju je Europska komisija nedavno odredila zbog Googleove zlouporabe vladajućeg položaja na tržištu tražilica davanjem nezakonite prednosti vlastitoj usluzi za uspoređivanje cijena na tržištu.

Osim pada dobiti, svi ostali rezultati kompanije su snažni. Tako su prihodi Googlea od oglašavanja, koji čine više od 85 posto ukupnih prihoda tog tehnološkog diva, porasli za 18,4 posto na godišnjoj razini, na 22,7 milijardi dolara. Pritom je broj oglasa, odnosno plaćenih 'klikova', skočio za 61 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je u prethodnom kvartalu rast iznosio 44 posto. Troškovi po 'kliku' smanjeni su, pak, za 23 posto na godišnjoj razini.

Ipak, brine podatak da su troškovi za održavanje prometa na platformama porasli 28 posto, brže od rasta prihoda. Međutim, rezultati pokazuju da se Alphabet dobro nosi sa žestokom konkurencijom Facebooka na tržištu mobilnog i video oglašavanja. Prema analitičkoj tvrtki eMarketer, Google bi ove godine mogao zabilježiti 73,7 milijardi dolara prihoda na tržištu mobilnog i video oglašavanja, a Facebook 36,3 milijarde. 

Komentirajte prvi

New Report

Close