Brexit nije unazadio ekonomiju već joj dao razlog za procvat

Autor: Tomislav Pili , 29. kolovoz 2016. u 15:15
Na godišnjoj razini osobna potrošnja veća je gotovo šest posto, Foto: Reuters

Britanija dva mjeseca nakon referenduma.

Zagovornici ostanka nisu bili u pravu – slavodobitno vrište naslovnice britanskih euroskeptičnih tabloida nakon objave podataka koji pokazuju da je gospodarstvo, suprotno očekivanjima, u sasvim solidnom stanju.

Posljednji u nizu jest podatak o osobnoj potrošnji koji kazuje da je britanskim trgovcima kolovoz bio najbolji mjesec u zadnjih šest mjeseci. Indeks maloprodajnog volumena u kolovozu je dosegao vrijednost od devet bodova, što je oštar skok nakon srpanjskih -14 bodova.

Promjena stava ekonomista

Analitičari za takav rezultat tumačenje nalaze u toplom ljetu te slaboj funti koja je ponukala turiste na veću potrošnju. Inače, turista je 20 posto više. No, osobna potrošnja nije jedini svježi pozitivni pokazatelj. Prije desetak dana objavljeno je i kako je u srpnju broj prijava nezaposlenih na “burzu rada” neočekivano pao. Da se perspektive britanske “postbrexit” ekonomije mijenjaju govori i primjetna promjena stava ekonomista.

Iako je i dalje prevladavajući stav da je dva mjeseca nakon referenduma prerano donositi zaključke kako će se gospodarstvo nositi s efektima izlaska iz Europske unije, sve se više vjeruje da će zemlja ipak uspjeti izbjeći recesiju. Do prije svega mjesec dana u analizama ekonomista recesija je bila neizbježna. Mediji u tom kontekstu podsjećaju na izjave bivšeg premijera Davida Camerona kako će glasovanje za izlazak podmetnuti bombu pod gospodarstvo.

 

8posto

skočio je od 23. lipnja indeks FTSE 100, a FTSE 250 pet posto

Uvijek oprezno tržište kapitala za sada vjeruje da je ta bomba – ako je i bila podmetnuta – već odavno demontirana. Nakon što je dan nakon referenduma donio najveći potop burzi u povijesti, indeksi Londonske burze sada sasvim lijepo napreduju. Od 23. lipnja do danas elitno mjerilo stotinu britanskih dionica, indeks FTSE 100, u plusu je osam posto.

Slaba funta jača izvoznike

Analitičari ističu kako je razlog jačanju tog indeksa činjenica da ga pretežno sačinjavaju dionice izvoznih kompanija koje će profitirati od 17 posto slabe funte. Iako taj argument stoji, solidnu izvedbu pokazuje i više domaćem tržištu orijentirani FTSE 250 koji je u ova dva mjeseca porastao pet posto. Tržištu dionica u korist idu i najave velikih britanskih kompanija kako za sada ne osjećaju negativne posljedice referendumske odluke.

 

20posto

više turista posjetilo je ovog ljeta Veliku Britaniju

Drugi veliki poslodavci, poput Nissana, ističu kako će njihove buduće investicije ovisiti o modelu trgovinskih odnosa koje će Ujedinjeno Kraljevstvo ispregovarati s Europskom unijom, piše Reuters. No, analitičari smatraju da je razlog što posljedica Brexita za sada nema taj što izlazak još uopće nije započeo.
Robert Wood, ekonomist u Bank of America Merrill Lynch, kaže kako će “napuštanje europskog jedinstvenog tržišta vjerojatno učiniti Veliku Britaniju manje otvorenom za trgovinu, pa će se posljedice vidjeti na dugi rok”.

Charles Goodhart, profesor na Londonskoj školi ekonomije, kaže za Reuters kako se posljedice još uvijek ne znaju. “Još nemamo podatke iz važnih područja, kao što su investicije, građevina i zalihe”, smatra Goodhart.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zanimljivo, još nema trajnih posljedica nečega što nije ni počelo i ne zna se ni kad će ni kakvo će biti…

Mogli ste staviti naslov:
“Evo kako se Brexit odrazio na britansku ekonomiju (spoiler: NEĆETE VJEROVATI!)”
jer izgleda mi papci koji imamo vremena za ovakve istraživačke članke ne zaslužujemo ni postojeći naslov.

New Report

Close