Branko Marinković, Hrvat kojeg Indijanci mrze najviše na svijetu

Autor: Mario Duspara , 30. rujan 2008. u 06:30

Službeni La Paz u hrvatskom državljaninu Branku Marinkoviću vidi razbijača države koji cijepa Boliviju ‘po hrvatskom receptu za odvajanje iz stare Jugoslavije – uz potoke krvi’

Bolivijskog tajkuna hrvatskog porijekla Branka Marinkovića ovih je dana na zub uzela državna bolivijska televizija. Optužuju ga da bogatstvo troši na plaćenike iz Crne Gore koji će mu pomoći u razbijanju Bolivije, a uz emisiju u kojoj objašnjavaju ‘tko je on’ puštaju snimke koncentracijskog logora Jasenovac i praktički ga nazivaju nacistom.

Najgore od svega je što je Marinkovićev otac bio Titov partizan. Vrhunac je bio kada su na televiziji javno odsjekli glavu psu kojeg su nazvali Branko. Ova nelagodna priča zbiva se u Boliviji, državi u kojoj je Marinković glavna opozicija vlasti ekstremnog ljevičara Eva Moralesa. Malobrojna hrvatska zajednica ondje se svakako ne osjeća ugodno dok sluša predsjednika svoje države koji ih naziva žoharima i psima jer su nadprosječno bogati.Naime, u današnjoj Boliviji, zbog Marinkovića i još nekoliko bogatijih obitelji upravo su Hrvati proglašeni klasnim neprijateljima siromašnim Indijancima. Marinkovićev razlog za otpor, kojem je cilj autonomija područja Santa Cruza, više je ekonomske nego političke naravi. Marinkovići su jedna od najmoćnijih bolivijskih obitelji. Sredinom prošlog stoljeća njegov otac s Brača se doselio u Boliviju, a danas su vlasnici 40 milijuna kvadrata zemljišta, 15.000 grla stoke, tvornice ulja Industrias Oleaginosas, koja sama ostvaruje godišnji promet veći od 100 milijuna dolara. Osim toga, Marinković ima i udio u jakoj lokalnoj banci ‘Banco Economico’. Uz poslovnu karijeru, postao je predsednik autonomaškog komiteta Santa Cruza, inače regije bogate plinom. Tvrdi da mu ne pada na pamet da se igdje drugdje ikada iseljava i da je stopostotni Bolivijac. Ipak, u skladu s korijenima, ima dvojno državljanstvo – hrvatsko i bolivijsko. Službeni La Paz u Marinkoviću vidi razbijača države i tvrdi da on cijepa Boliviju ‘po hrvatskom receptu za odvajanje iz stare Jugoslavije – uz potoke krvi’. Evo Morales se i po boji kože i po osobnom imutku veoma razlikuje od svjetloputih stanovnika bogatih provincija. Kada je postao prvi predsjednik indijanskog porijekla u povijesti Bolivije, odmah je svoju plaću dobrovoljno prepolovio na manje od dvije tisuće dolara mjesečno.

Marinkovića optužuje da svojim novcem financira glasače za odcjepljenje, te da želi iz Crne Gore dovesti plaćenike za autonomaške jedinice. Dokumentarac koji se pod naslovom “Tko je Branko Marinković” emitira na državnoj televiziji počinje sa slikama o ustaškim logorima u vrijeme Drugog svjetskog rata. Tvrde se da Marinković koristi nacističke metode u obračunu sa Indijancima, koji čine više od polovice stanovnika Bolivije. Pozivaju se na slike falangističkih odreda koji u znak podrške Branku Marinkoviću naoružani jurišnim puškama pozdravljaju svoga šefa uzdignutom desnicom, kao u vrijeme španskog diktatora Franca.S druge strane, Marinkovićevi pobornici smatraju Moralesa vazalom susjedne Venezuele i njena predsednika Huga Chavesa. Marinković tvrdi da je u politiku ušao da bi zaštitio svoju provinciju od “otimanja iz La Paza”. Borba ne ostaje na retorici. Prošlog tjedna Marinkovićevi autonomaši blokirali su i poharali sve federalne institucije u Santa Cruzu, u tom dijelu zemlje ne djeluje bolivijska policija, a zemlje Latinske Amerike hitno su se sastale u Čileu kako bi pružile podršku legalno izabranom predsjedniku. Najbolje je da se do rješenja dođe mirnim putem, rekao je Marinković reporteru New York Timesa koji je kao specijalni izvjestitelj došao u Santa Cruz.

Komentirajte prvi

New Report

Close