BiH izvezla sol vrijednu 57 mil. kn

Autor: Poslovni dnevnik , 04. prosinac 2018. u 21:59
BiH ima veliki potencijal za proizvodnju soli/Damir Špehar/PIXSELL

Opskrbljuju tržišta regije.

Iz BiH se izvozi dvostruko više soli nego što se uvozi, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH, a razlog tome je potencijal BiH u ovom sektoru, pišu Nezavisne novine.

U prvih deset mjeseci ove godine uvezeno je 40,454.724 kilograma soli vrijednih 6,017.226 KM (oko 24 mil. kuna), dok je izvezeno 83,368.431 kilograma soli vrijednih 14,867.588 KM (oko 57 mil. kuna).

Najviše se soli uvozi iz Egipta, Hrvatske, Austrije, Slovenije, Njemačke te Srbije, dok je u prvih deset mjeseci ove godine najviše izvezeno u Srbiju, Sloveniju, Hrvatsku i Makedoniju.

Faruk Hadžić, ekonomski analitičar, kaže da u tom sektoru BiH ima veliki potencijal za opskrbu velikih tržišta. "Znamo da je Solana u Tuzli prije rata pokrivala ne samo područje bivše države, nego i mnogo šire.

Međutim, apsurdno je da mi uvozimo sol, egipatsku ili neku drugu, za posipanje cesta, a imamo ovdje nešto što je proizvedeno kod nas", kaže Hadžić. Prema njegovim riječima, bitna je svaka marka koja ode na izvoz, jer veći izvoz znači i više novca za ekonomiju BiH, za otvaranje radnih mjesta i ostalo.

"Što manje uvozimo i spekuliramo domaćom proizvodnjom, više novca ostaje ovdje i zbog toga imamo veći BDP i ekonomski rast", kaže Hadžić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close