Banke naplaćuju više od sedam posto za međunarodne transfere novca

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. studeni 2015. u 16:20
Foto: Thinkstock

Rezultati studije pokazuju da banke naplaćuju transfere u protuvrijednosti tisuću funti tri ili četiri puta više nego internetske kompanije.

Američke i britanske banke naplaćuju u prosjeku više od sedam posto za međunarodne transfere novca u iznosu od tisuću dolara, što je nekoliko puta više od prosječne cijene koju naplaćuje nova grupa internetskih kompanija, pokazalo je istraživanje objavljeno u četvrtak.

Mjesečni indeks kompanije FXCompared.com mjeri efektivne troškove novčanih transfera putem banaka i specijaliziranih kompanija koje su počele ugrožavati bankovni primat u tim unosnim poslovima.

Indeks mjeri troškove, uključujući naknade i razliku u odnosu na srednju tržišnu cijenu po kojoj banke međusobno trguju valutama, za transakcije razvrstane u više kategorija po visini iznosa odnosno po korištenim valutama. Izračunava se na temelju podataka prikupljenih u desecima kanadskih, američkih, australskih i britanskih banaka i brokerskih kuća.

Nove internetske tvrtke za novčane transfere uložile su značajna sredstva u oglašavanje u kojem ističu ogromnu dobit koju banke ostvaruju na prebacivanju novca s jednog računa na drugi u različitim državama odnosno valutama.

Rezultati studije pokazuju da banke naplaćuju transfere u protuvrijednosti tisuću funti tri ili četiri puta više nego internetske kompanije. Naknade za transfere čija vrijednost premašuje 10 tisuća funti veće su oko tri puta.

Pritom su troškovi u Kanadi primjetno niži nego u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje su kapitalna i regulatorna ograničenja otežala takve operacije za tvrtke kao što su Transferwise ili World First.

U ljetnim mjesecima troškovi transfera britanskih banaka za četvrtinu su manji nego u američkim.

"Sve te financijsko-tehnološke operacije stvaraju pritisak na banke", konstatira izvršni direktor FXCompareda Daniel Webber. "Najteže su u tom pogledu pogođene banke u Velikoj Britaniji", ističe Webber, dodajući ipak da se razlika među bankama u pojedinim zemljama smanjuje kako raste vrijednost transfera.

Komentirajte prvi

New Report

Close