Ban Ki-moon traži snažno zauzimanje zemalja okupljenih u Dohi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. prosinac 2012. u 14:46
Ban Ki Moon (EPA)

Ban je rekao da postoje “različita, optimistična i pesimistična, predviđanja” o završetku konferencije u Dohi.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon izjavio je u utorak u Dohi da "računa na snažno zauzimanje" oko 190 zemalja sudionica klimatske konferencije kako bi se do konca tjedna postigao dogovor o Kyotu 2 i o financijskoj pomoći zemljama u razvoju.

"Doista računam na snažno zauzimanje s vaše strane", rekao je Ban u govoru. "Osjećamo odgovornost. Moralnu odgovornost, a vi, ministri i čelnici, imate političku odgovornost za buduće naraštaje", dodao je.
Ministri energetike, okoliša i vanjskih poslova počeli su stizati u utorak u Dohu gdje u petak trebaju završiti pregovore počete 26. studenoga. Glavna pitanja koja trebaju riješiti su 2. faza Kyota i financijska pomoć zemaljama na jugu.

Ban je rekao da postoje "različita, optimistična i pesimistična, predviđanja" o završetku konferencije u Dohi. "No mi moramo raditi na optimističnoj osnovi, u protivnom neće biti rezultata", kazao je. Glavni tajnik UN-a rekao je da konferencija u Dohi mora označiti početak "novog razdoblja zauzimanja za protokol iz Kyota" i pokazati "snažnu zauzetost za globalne prilike koja će od 2015. biti pravno obvezujuća". Protokol iz Kyota obvezuje samo industrijski razvijene zemlje da smanje količinu stakleničkih plinova koje ispuštaju u atmosferu, osim velike iznimke Sjedinjenih Država koje ga nisu ratificirale.

Međunarodna zajednica odlučila je da će do 2015. donijeti sporazum kojim će ovaj put biti obuhvaćene sve zemlje, pa tako i dva najveća onečišćivača, Kina i SAD, koji treba stupiti na snagu 2020. Što se tiče važnog pitanja financijske pomoći siromašnim zemljama Juga, Ban je ocijenio da se "treba dogovoriti o srednjoročnoj pomoći do 2015." Usto je pozvao da se nedavno osnovan Zeleni fond "puni" sa 100 milijarda dolara na godinu koje su do 2020. obećale bogate zemlje. On je zasad tek "prazna ljuštura", kazao je.

Zemlje u razvoju traže do 2015. godine 60 milijardi dolara kako bi osigurale prijelaz između izvanredne pomoći o kojoj je odlučeno 2009. i koja iznosi 30 milijardi dolara za 2010.-2012. i obećanih 100 milijardi.

Komentirajte prvi

New Report

Close