Austrijska Agrana preuzima Sunoko Miodraga Kostića

Autor: Poslovni dnevnik , 29. lipanj 2016. u 22:00
Agrana već dugo najavljuje ulazak na srpsko tržište/FOTOLIA

Agrana posluje u Bosni i Hercegovini, Rumunjskoj, Slovačkoj, Češkoj i Mađarskoj i proizvodi 800.000 tona šećera godišnje.

MK Group Miodraga Kostića potpisao je u srijedu predugovor o strateškom partnerstvu s austrijskim Agranom, grupom za proizvodnju šećera, škroba i voća iz Austrije. Kompanija Agrana je regionalni lider u proizvodnji šećera, a dio je najvećeg proizvođača šećera u Europi, njemačkog Suedzuckera, navodi portal eKapija.

Kako kažu u MK Groupu, 2017. godine u Europskoj uniji bit će provedene radikalne mjere reforme u industriji šećera, ukidanje kvota, što će voditi do značajnih promjena i samo najproduktivniji europski proizvođači imat će budućnost. Zbog toga Sunoko, član MK Groupa, svoju budućnost vidi s najvećim proizvođačem u Europi. "Od ovog partnerstva koristi će imati proizvođači šećerne repe u Srbiji, jer će dobiti najnovije znanje koje će im omogućiti podizanje prinosa, održivost i izvjesnu budućnost.

 

300tisuća

tona šećera proizvodi godišnje Sunoko

Usto, Sunoko će u srpskim tvornicama šećera povećati proizvodnju i izvoz", navode iz MK Groupa. U svom priopćenju Agrana navodi da je s vlasnicima šećerane Sunoko, kompanijom Agri Europe Cyprus, potpisano pismo namjere s ciljem postizanja dogovora o preuzimanju većinskog udjela. Za potpisivanje sporazuma o preuzimanju potrebna je nakon odobrenja upravnog odbora Agrane i dozvola nadležnih državnih institucija. Inače, austrijska kompanija posluje i u Bosni i Hercegovini, Rumunjskoj, Slovačkoj, Češkoj i Mađarskoj.

U posljednjoj kampanji za šećernu repu 2015/2016. oko 5,4 milijuna tona repe je prerađeno u oko 800.000 tona šećera. Agrana već dugo najavljuje ulazak na srpsko tržište, a direktor kompanije Johan Marihart rekao je početkom 2016. godine da su i dalje zainteresirani za investicije na zapadnom Balkanu. Sunoko je vodeći proizvođač šećera u jugoistočnoj Europi sa šećeranama u Vrbasu, Pećincima i Kovačici i godišnjom proizvodnjom od oko 300.000 tona, a krajem svibnja Kostić je izjavio kako veruje da će dobiti suglasnost Komisije za zaštitu konkurencije za kupovinu i četvrte šećerane u Srbiji, one u Senti. Sunoko će tada kontrolirati tri četvrtine srpskog tržišta šećerom.

Spremni za EU

Sunoko vlada tržištem
Sunoko je u ožujku kupio šećeranu u Senti koja je bila u vlasništvu talijanskog Stara, a otkupom 15% dionica Stara, u vlasništvu malih dioničara, preuzeo je šećeranu u cjelini. Potrebno mu je odobrenje Povjerenstva za zaštitu konkurencije koje ima četiri mjeseca da odobri ili odbaci prijavljenu koncentraciju. "Kupovinom šećerane u Senti proizvodit ćemo više i bit ćemo spremniji za ulazak u EU", rekao je Kostić.

Komentirajte prvi

New Report

Close