Amerikanci traže odlazak Petana iz DZS-a i Termi Čatež

Autor: Poslovni dnevnik , 30. listopad 2017. u 07:44
Hrvatska estradna zvijezda Severina s Bojanom Petanom u Termama Čatež/Anto Magzan/PIXSELL

Bojan Petan je izgradio izdavačko-medijsko-turističko carstvo koje upravlja važnim slovenskim kompanijama.

Očekuje se kako će Bojan Petan do kraja godine napustiti položaj predsjednika uprave Državne založbe Slovenije (DZS), kao i da će otići s vrha Termi Čatež, javlja portal Siol.net. Njegov odlazak traži američki financijski fond York Global Management, najveći vjerovnik DZS-a, koji je prošle godine od DUTB-a kupio gotovo 80 milijuna eura bruto potraživanja prema DZS-u, Delo Prodaji i Termama Čatež.

 

80 milijuna

eura potraživanja prema DZS-u otkupio je fond York od DUTB-a

Kome portoroška marina?
Petan je jedan od najpoznatijih slovenskih poduzetnika, a bio je uključen i u politiku. Od bivšeg DZS-a stvorio je izdavačko-medijsko-turističko carstvo koje upravlja dionicama vrlo značajnih slovenskih kompanija. Osim Termi Čatež tu su još list Dnevnik i Delo Prodaja, najveći slovenski distributer tiska. DZS ima i Marinu Portorož, čijom prodajom, koja je nedavno započela, upravlja UniCredit. Za marinu su se javila dva zainteresirana kupca, prvi je jedna od tvrtki u vlasništvu srpskog poduzetnika Miodraga Kostića (MK Group), vlasnika hotela Kempinski u Portorožu i suvlasnika zračne luke Portorož, a drugi poznata portoroška obitelj Polič. Kada je riječ o Termama Čatež, iako je Petan ljetos dobio novi mandat za vođenje tvrtke, vjerovnici su kao jedan od uvjeta za ugovor o restrukturiranju zatražili "provjetravanje" Nadzornog odbora.

Nakon toga slijedi zamjena Petana i imenovanje novog vodstva Termi Čatež. Uz novo petogodišnje produženje kredita, financiranju tvrtke uz York pridružit će se Gorenjska banka i Abanka. Oni su odobrili kredit od 20 milijuna eura koji je dospijeva 2024. godine. Stvari međutim ne idu glatko, sud je prošlog tjedna odbacio odluku kojom se odobrava preventivno restrukturiranje. Terme Čatež sada imaju mjesec dana dodatne pravne zaštite od mogućih ovršnih postupaka.  S druge strane, dolaskom financijske krize 2008. godine DZS je postao jedan od najvećih dužnika u bankarskom sustavu. Krajem 2013., tijekom restrukturiranja, banci za upravljanje potraživanjima (DUTB) preneseno je od državnih banaka oko 80 milijuna eura potraživanja prema DZS-u.

Velika zarada Yorka
Banke vjerovnici tri godine nisu uspjele nagovoriti DZS da počne prodavati imovinu i podmirivati obveze. Unatoč kršenjima sporazuma između banaka o financijskom restrukturiranju i kašnjenjima u ispunjenju obveza iz sporazuma, vjerovnici su Bojana Petana ostavili na dužnosti, a DZS – za razliku od nekih drugih tvrtki – nije željeli poslati u stečaj, objašnjava Siol. net.

Nema sumnje da je krajnji cilj Yorka prodaja većine imovine DZS-a. Na papiru, DZS još uvijek posjeduje nekretnine vrijedne oko 170 milijuna eura i 30 milijuna eura financijskih investicija. Međutim, valja napomenuti da je vrijednost pojedine imovine u bilanci grupe napuhana, tvrdi portal. No ubrzana prodaja imovine DZS-a omogućit će Amerikancima da u relativno kratkom vremenu ostvare veliku zaradu. Petan, kojeg se ranije povezivalo s raznim aferama, nakon toga bi trebao ostati samo direktor medijske kuće Dnevnik. 

Opterećeni jamstvima

Netransparentna vlasnička struktura
Grupa DZS ima netransparentnu i snažno isprepletenu vlasničku strukturu. Ključni udjel ima hrvatska tvrtka Territorium u vlasništvu Nikole Damjanića, bivšeg direktora Ninamedije, agencije za istraživanje javnog mnijenja, tvrdi Siol.net. Tvrtke u grupi opterećena su jamstvima, pri čemu jedna drugoj jamči za obveze. Taj sklop je prva napustila Gorenjska banka, prodajući svoje potraživanja prema DZS-u York Global Managementu.

Komentirajte prvi

New Report

Close