Američki Senat izglasao je prvu etapu porezne reforme

Autor: Saša Paparella , 22. listopad 2017. u 22:00
Foto: Reuters

Opterećenje smanjeno za 1500 mlrd. dolara.

Američki Senat tijesno je u četvrtak dao zeleno svjetlo za veliku poreznu reformu po zamisli Republikanske stranke i njihovog lidera, američkog predsjednika Donalda Trumpa. Ta reforma predviđa smanjenje ukupnog poreznog opterećenja za golemih 1.500 milijarda američkih dolara.

Pred stotinu zastupnika gornjeg doma u četvrtak po američkom vremenu stigla je rezolucija sa smjernicama za proračun u 2018. Za tu, politički eksplozivnu reformu glasao je 51 zastupnik, a njih 49 glasalo je protiv usvajanja.

Povijesni zakon

Spomenuta rezolucija dopušta pojednostavljen postupak koji će omogućiti da se idućih mjeseci izglasa porezna reforma sa samo 51 glasom umjesto 60, koliko je inače potrebno u Senatu.

 

20posto

ubuduće će biti porez na dobit, umjesto sadašnjih 35 posto

Pošto nije uspio poništiti zakon o zdravstvenoj skrbi svoga prethodnika Baracka Obame, (Obamacare), američki predsjednik Donald Trump i njegovi saveznici u Kongresu sada sve svoje napore ulažu u to da do kraja godine bude prihvaćen povijesni zakon o smanjenju poreza kojin su predložili.

“Iskreno govoreći, mislim da imamo glasove za smanjenje poreza i da će se to dosta brzo dogoditi”, rekao je Donald Trump u Bijeloj kući.

Ukidanje olakšica

Nakon glasanja, Trump je također dodao: “Možemo učiniti nešto vrlo, vrlo spektakularno ako provedemo rezanje poreza”.

Predložena reforma predviđa smanjenje stope poreza na dobit s 35 na 20 posto, smanjenje poreza na primanja većine kućanstava i ukidanje brojnih poreznih olakšica.

Demokratski zastupnici se snažno protive smanjenju poreza jer ocjenjuju da će ta mjera pogodovati najbogatijim slojevima.

Konzervativce pak zabrinjava mogućnost da bi to moglo izazvati eksploziju proračunskog deficita.     

Komentirajte prvi

New Report

Close