Amazon svoje trgovine bez blagajni seli na aerodrome

Autor: Tomislav Pili , 09. prosinac 2018. u 22:00
Foto: Reuters

Internetski trgovac pregovara s najvećim zračnim lukama u SAD-u.

Zračne luke s putnicima u žurbi, često i izgladnjelima od puta, savršeno su mjesto za trgovine bez blagajni, razmišljaju u Amazonu. Kako ekskluzivno doznaje Reuters od upućenih izvora i javno dostupnih dokumenata, internetski trgovac razmatra lokacije na najprometnijim američkim aerodromima, među kojima je i Los Angeles, druga najprometnija zračna luka u SAD-u.

Pitanje uklapanja

Najveće šanse da postane prvi aerodrom s Amazon Go trgovinom ima Dallas Fort Worth. Međutim, uprava tog aerodroma nije odmah odgovorila na upit Reutersa. Sastanak su predstavnici Amazona zatražili i od uprave međunarodne zračne luke u San Joseu, tijekom kojeg im je objašnjeno kako Amazonove futurističke trgovine funkcioniraju. Na upit Reutersa uprave oba aerodroma su izjavile kako daljnji sastanci s predstavnicima Amazona na tu temu nisu održani te da će kompanija – ako želi unajmiti prostor – morati proći uobičajeni postupak natječaja kao i ostali zakupci.

Amazonova glasnogovornica odbila je komentirati teme sastanka. Upućeni izvori potvrdili su da kompanija proučava kako uklopiti trgovine bez blagajni u aerodromske prostore. Zaposlenicima kojima je povjeren taj zadatak rečeno je da promisle kako se može izložiti Amazonov brend. “Izgradnja brenda moguća je prisustvom na svega desetak najvećih zračnih luka”, tvrde izvori. Podaci američkog ministarstva prometa pokazuju da je prošle godine kroz najvećih 12 zračnih luka prošlo 350 milijuna putnika.

Pokazatelj transformacije

U svakom slučaju, potez Amazona pokazuje kako se transformirala kompanija koja je počela kao online knjižara, a sada je veliki konkurent tradicionalnim trgovcima. No, analitičari upozoravaju kako će poslovanje u zračnim lukama predstavljati novi izazov za Amazon Go. Zaposlenici će morati proći sigurnosnu provjeru, a četvorni metar prostora na najprometnijim zračnim lukama mogao bi biti prilično visok. K tome, većina aerodroma u javnom je vlasništvu i za najam prostora mora se proći javni natječaj. Inače, Amazon je od siječnja otvorio sedam trgovina bez blagajni.

Komentirajte prvi

New Report

Close