Air France je u problemima, tvrdi šef

Autor: Tomislav Pili , 13. listopad 2016. u 21:59
Jean-Marc Janaillac/REUTERS

Novi izvršni direktor uskoro kreće u pregovore sa sindikatima o reformi kompanije.

Air France-KLM u velikim je problemima, nekonkurentan je, sa presloženom korporativnom strukturom i nepovjerenjem između pojedinih dijelova kompanije – smatra izvršni direktor Jean-Marc Janaillac.

"Činjenica je da poslujemo u industriji koja raste, a mi ne rastemo tom dinamikom", izjavio je u Berlinu maloj skupini novinara Janaillac koji je na čelo francusko-nizozemske zrakoplovne kompanije zasjeo prije tri mjeseca. "U okvirima konkurentnosti zaostajemo za našim konkurentima, a naša troškovna struktura i dalje je previsoka", dodao je šef kompanije, a prenosi Reuters. Podsjetimo, posljednjih godina Air France-KLM vodi bitku sa slabašnom potražnjom i prekapacitiranošću. Jean-Marc Janaillac stoga namjerava početkom studenog predstaviti plan pod nazivom "Povjerenje zajedno" koji bi trebao odgovoriti na pitanja buduće strategije kompanije.

Kako navodi Reuters, šef je odbio otkriti detalje plana, kao i potvrditi nagađanja da kompanija ulazi u segment dugolinijskih jeftinijih letova, ali je izjavio kako očekuje nekoliko mjeseci pregovora sa sindikatima pilota i kabinskog osoblja. "Cilj je obnoviti povjerenje gdje nedostaje, a zatim pojasniti neke strateške opcije", kazao je Janaillac. Pregovori sa predstavnicima radnika biti će i najveći izazov. Naime, plan restrukturiranja koje je htio provesti prethodnik Alexandre de Juniac sindikati su žestoko odbacili, a rezultat je bio i štrajk prije dvije koji je stajao kompaniju čak pola milijarde eura. Janaillac tvrdi kako sa sindikatima želi utvrditi koliko je novčanog toka potrebno kako bi se proširila flota zrakoplova.

Komentirajte prvi

New Report

Close