Agrokor: Dobili smo rješenje i postupit ćemo po zakonu

Autor: Danijela Jozić / VLM , 04. prosinac 2012. u 21:59
4 posto prihoda u 2009. Frikom će morati platiti kazne

Kazna Agrokorovoj tvrtki zbog nelojalnih ugovora.

Srbijanska Komisija za zaštitu konkurencije donijela je odluku prema kojoj tvrtka Frikom, inače u vlasništvu Agrokora, mora platiti kaznu od 2,64 milijuna eura (oko 300 milijuna dinara) zbog kršenja pravila tržišnog natjecanja.

Riječ je o kazni koja odgovara iznosu od četiri posto Frikomovog prihoda u 2009. godini kada je ta tvrtka, kako to tvrdi srbijanska antimonopolna agencija, kršila tržišno natjecanje. Odluku je Komisija donijela 19. studenog a u ponedjeljak je objavljena na njenim službenim stranicama. "Frikom je zaprimio rješenje. Razmatramo ga i postupit ćemo u skladu sa zakonom", kratko su nam u utorak poručili iz Agrokora. Iz koncerna Ivice Todorića nisu htjeli komentirati hoće li se žaliti na rješenje te je li točno sve za što ih optužuje Komisija. A ona je ustanovila da je Frikom kršio pravila tržišnog natjecanja sklapajući s kupcima iz maloprodaje tzv. tipske ugovore koji su se primjenjivali od 2008. do 2010. godine, s tim da je jedan dio ugovora sklopljen i nakon 2010. godine. Frikom je, kako piše u rješenju, partnerima iz maloprodaje nametao obavezu da primjenjuju cijene koje on odredi.

Također, kupci Frikoma imali su obavezu ekskluzivne kupovine njihovih proizvoda uz zabranu prodaje konkurentskih proizvoda te je ugovaran ekskluzivitet u rashladnim uređajima. U ugovorima je i stajala obaveza da kupci moraju uz neporavdano visoke iznose Frikomu nadokanditi štetu ukoliko se ne bi pridržavali potpisanog. Podsjetimo, prošle je godine srbijanska antimonopolna agencija već kaznila jednu Agrokorovu tvrtku u Srbiji: trgovački lanac Idea zajedno s tvrtkom Grand prom u vlasništvu Atlantic grupe. Tada je Komisija obrazložila da su te dvije firme ugovorile tajne rabate koji drugim kupcima nisu bili dostupni. Idea je kažnjena s 4,3 milijuna eura a Grand prom s 2,5 milijuna eura kazne. Industriju smrznute hrane Frikom Agrokor je kupio prije devet godina a uz Ideju i tvornicu ulja Dijamant to je najvažnija tvrtka koncerna u Srbiji. Agrokorov prihod u tvrtkama na srbijanskom tržištu iznosi oko 800 milijuna eura. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

kako to da ga u hrvatskoj ne kažnjavaju. jednako on posluje i ovdje.očito da u srbiji ne važi “država to sam ja”.

New Report

Close