Agoniji je kraj: Bankrotirao je nekad najveći trgovački lanac na svijetu

Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Stečajni postupak uključuje reorganizaciju dugova matičnih kompanija.

Američki Sears Holdings podnio je u ponedjeljak zahtjev za stečajem, što dovodi u pitanje budućnost te stoljetne maloprodajne kompanije koja je nekoć dominirala američkim trgovačkim centrima, sve dok njezino poslovanje nije posustalo zbog internetske kupovine.

Stečajni postupak uključuje reorganizaciju dugova matičnih kompanija Searsa, Roebuck i Kmart Corp-a, nakon desetljeća padajućih prihoda, na stotine zatvorenih trgovina i niza dogovora koje je od 2004. godine, u pokušajima zaokreta u poslovanju kompanije, ispregovarao milijarder i glavni izvršni direktor Eddie Lampert.

Lampert je obećavao vratiti Searsu staru slavu, iz vremena kada je kompanija imala najvišu zgradu na svijetu i imala u vlasništvu kompanije koje su uključivale radio stanicu i Allstate osiguranje.

No, tvrtka nije ostvarila dobit još od 2011. godine, a kritičari tvrde da je Lampert tijekom godine pustio trgovine da propadnu, čak iako je kupovao dionice tvrtke i posuđivao novac. 

Kompanija ima 6,9 milijardi dolara imovine i 11,3 milijardi dolara obveza, stoji u zahtjevu za stečaj podnesenom američkom stečajnom sudu u južnom okrugu New Yorka.

Sears je osnovan kasnih 1880-ih godina, a njegovi katalozi s poštanskim naručivanje svega, od igračaka, lijekova, gramofona, do automobila, gotovih montažnih kuća te nadgrobnih ploča činili su ga Amazonom tadašnjeg vremena.

Chicago's Sears Tower bio je završetkom gradnje, 1973. godine, najviša zgrada na svijetu, no u desetljećima koja su uslijedila potrošači su se sve više okretali internetskoj trgovini i rivalima poput Walmart Inc-a i Target Corpa.

Kompanija je ranije prodala 235 svojih najboljih trgovina za 2,7 milijardi dolara Lampertovoj tvrtki Seritage Growth Properties. U ranijim pokušajima izbjegavanja bankrota, Sears je prošle godine prodao svoju Craftsman marku alata i tvrtku za proizvodnju električnih alata Stanley Black & Decker za 900 milijuna dolara. Također je potpisao ugovor za prodaju aparata Kenmore na Amazon.

Komentari (0)
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!