Abe sklapa ugovor o trgovini s Europom

Autor: Tomislav Pili , 04. srpanj 2017. u 22:00
Premijer Shinzo Abe/REUTERS

Trgovinski sporazum ojačat će dugoročno europsko gospodarstvo za 0,8 posto, a japansko za 0,3 posto.

Sporazum o slobodnoj trgovini između Europske unije i Japana trebao bi sutra biti sklopljen u Bruxellesu, najavila je Europska komisija.

Ta je institucija u utorak potvrdila da će se u četvrtak japanski premijer Shinzo Abe susresti s čelnicima europskih institucija, a uoči hamburškog sastanka skupine 20 najrazvijenijih država svijeta (G20). Kako je najavljeno, Abe će se sastati s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom te predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom. 

Važan partner
Prema priopćenju Europskog vijeća, "očekuje se da će lideri najaviti politički sporazum o ugovoru o slobodnoj trgovini između Japana i Europske unije", prenosi Reuters. Drugim riječima, dvije će strane izraziti svoju odlučnost da sporazum što prije bude sklopljen.  Trgovinski sporazum trebao bi značajno unaprijediti veze između dvije velike globalne ekonomije. Podsjetimo, Japan je drugi trgovinski partner Europe u Aziji, odmah iza Kine te šesti po važnosti u svijetu.

Ukupna robna razmjena prošle je godine vrijedila 124,5 milijarde eura s time da je trgovinski višak na japanskoj strani. Zemlja izlazećeg sunca u Europu je izvezla robe u vrijednosti 66,4 milijardi eura, a uvezla za 58,1 milijardu eura, pokazuju podaci Europske komisije. Četvrto gospodarstvo svijeta u Europu pretežito izvozi strojeve, električne uređaje i motorna vozila dok Europa dominantno na japansko tržište od 127 milijuna ljudi šalje  motorna vozila, strojeve i lijekove. Japan je i jedan od vodećih investitora u Europu s uloženih 175,8 milijardi eura, a japanske kompanije u EU zapošljavaju preko pola milijuna ljudi.

Doticanje drugih tema
No, za obje strane, ponajviše zbog američkog zaokreta u trgovinskoj politici, bitno je pokazati volju za daljnje uklanjanje trgovinskih barijera. Kako je izjavio Shinzo Abe, za japansku je vladu važno brzo zaključiti sporazum o slobodnoj trgovini s Europom i tako nastaviti promicati slobodnu trgovinu kao odgovor na rastući protekcionizam. "Taj sporazum također je važan za našu strategiju rasta", dodao je jučer Abe. Osim ojačavanja trgovinskih veza, sporazum će se dotaknuti i tema poput zaštite okoliša, rješavanja problema klimatskih promjena, osiguravanje pristupa energetskim izvorima te osiguranje regionalne stabilnosti. Europska povjerenica Cecilia Malmström tijekom vikenda nalazila se u Japanu, a nakon održane runde pregovora izjavila je kako je "prilično uvjerena" da će sporazum biti objavljen u četvrtak.

"Možete napraviti dobar, pošten, transparentan i održiv trgovinski sporazum gdje obje strane dobivaju, a ne po američkom viđenju gdje jedna strana dobiva, a druga gubi", istaknula je Malmström. Europski dužnosnici ističu kako Shinzo Abe ne bi dolazio u Bruxelles kada obje strane ne bi bile sigurne da će politički sporazum biti potpisan. Europska unija i Japan započeli su bilateralne pregovore još 2013. godine, a tijekom kojih su se iskristalizirala problematična područja.

Najviše je problema bilo s japanskim ukidanjem carina na europski sir i vino. S druge strane, Europa je bila težak pregovarač u području ukidanja carina na japanske automobile i auto dijelove. Iako ova dva gospodarstva čine trećinu globalnog BDP-a, postoji prostor za rast trgovinskih odnosa, i to za trećinu, po mišljenju europskih dužnosnika. Prema projekcijama, japansko europski trgovinski sporazum dugoročno će povećati europski BDP za 0,8 posto, a japanski za 0,3 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close