Žene su za Muslimansko bratstvo sljedbenice

Autor: The New York Times , 16. rujan 2012. u 22:00

Žene su hirovite, emocionalne, dobre supruge i majke, ali ne vođe ili vladari. Tako bar govori Osama Abou Salama, profesor botanike pri Kairskom sveučilištu i član Muslimanskog bratstva na predbračnom tečaju za mladence. Žene mu se ne suprotstavljaju. Otkad je Muslimansko bratstvo došlo na vlast, većina nedoumica glede njihovog društvenog programa vezana je uz nedefiniran stav prema ženama.

Hoće li njegove vođe pokušati nametnuti konzervativna pravila odijevanja? Hoće li ženama zabraniti pristup određenim poslovima? Hoće li poticati segregaciju u školama?U državi u kojoj glavnina žena ionako već pokriva kosu, zanemaruje pozive na zajedničke akcije i dobrovoljno se odvaja od muškaraca u miješanim okruženjima, ova pitanja mogu se doimati kao akademska. No Abou Salama svejedno to pitanje postavlja. “Možete li vi žene nešto odlučiti i podnijeti posljedice svoje odluke?” Žene niječno tresu glavom. “Ne. Ali muškarci to mogu. Bog nas je stvorio takvima jer ni brod ne može imati dva kapetana.” Nitko od tridesetak mladih muškaraca i žena na tu se izjavu nije ni brecnuo. Potporom tradicionalnih, patrijarhalnih vrijednosti u vezi položaja žene u društvu Muslimansko bratstvo osigurava podršku javnosti, povećava politički kapital i jača socijalno konzervativnu paradigmu. “Žena je simbol moralne platforme kroz koju se lako ostvaruje korist”, kaže Hania Sholkamy, antropologinja i profesorica u Centru za društvena istraživanja američkog sveučilišta u Kairu. “Oni koji uskraćuju ženama njihova prava, uskraćuju im slobode ili ih smještaju u podređeni položaj smatraju kako je politička cijena tih postupaka vrlo mala.”Predavanja Osame Abou Salame, koji ima tri kćeri, održavaju se u sklopu četverotjedne radionice pod nazivom “Mladenci protiv Sotone” pod pokroviteljstvom Obiteljskog doma, humanitarne organizacije koju financira Muslimansko bratstvo. Ta organizacija pruža financijsku pomoć siromašnijim obiteljima, ali također spaja muškarce i žene te sponzorira masovna vjenčanja za siromašnije parove. “To je dio reformističke metodologije Muslimanskog bratstva”, objašnjava Walaa Abdel Halim, koordinatorica Obiteljskog doma i organizatorica radionica za savjetovanje mladih. “Oblikovanje čestitog pojedinca temelj je za osnivanje čestite obitelji, a osnutkom čestite obitelji dobit ćemo čestito i pravedno društvo sposobno odabrati pravednog vođu.”

Kad je u lipnju za predsjednika izabran Mohamed Morsi, on se obvezao zaštititi prava žena i uključiti ih u proces političkog odlučivanja. No nakon samo tri mjeseca na vlasti Morsi je već prekršio obećanje iz predizborne kampanje o imenovanju žene na mjesto potpredsjednika. Umjesto toga odabrao je ekipu od 21 višeg savjetnika i pomoćnika među kojima su samo tri žene. Jedna od njih je Omaima Kamel, profesorica medicine na Kairskom sveučilištu i članica Muslimanskog bratstva od 1981. godine. Prema vlastitom priznanju, glavno područje rada i interesa su joj žene. “Žena može raditi koliko god želi, ali unutar okvira naših vjerskih ograničenja”, telefonski nam je rekla. “Nema dobro određene vizije pa stoga koriste izraze kao što su vjerska ograničenja”, smatra Ibrahim elHoudaiby, znanstvenik koji proučava islamske pokrete i nekadašnji član Muslimanskog bratstva. “Sve dok ta ograničenja nisu točno definirana, možemo ih proširivati do točke u kojoj žene više ne smiju raditi.”U Morsijevom političkom programu nazvanom “renesansa” naglašava se ženina “iskonska uloga supruge, majke i skrbnice”. Nakon toga u programu se navode preporuke za očuvanje kvalitetnog obiteljskog života, a prvi od njih su predbračni tečajevi za mlade.U podružnici Obiteljskom doma u Kairu Osama Abou Salama ulazi u prostoriju u kojoj u prvom redu sjede muškarci dok su u stražnjim redovima žene. “Želim da budete cvijeće koje privlači pčelu pa se tako stvara med, a ne smeće koje privlači muhe i stvara prljavštinu”, kaže Abou Salama, potičući žene da ne ističu tijelo. Sve žene u prostoriji bile su pokrivene. Većina ih je nosila duge, široke haljine, a četirima je lice bilo potpuno sakriveno iza vela. “Žena uživa u ulozi sljedbenice i pokoravanju suprugu koji je voli.”

Mona El-Naggar

Komentirajte prvi

New Report

Close