Zastava prekinula proizvodnju Punta

Autor: Rato Petković,VLM , 27. ožujak 2011. u 22:00

Tisuću Fiatovih stručnjaka montirat će opremu uvezenu iz Japana i Njemačke, a proizvodnja Fiata Punto nastavlja se 2013. godine

U Fiatovoj tvornici automobila u Kragujevcu u petak je prekinuta proizvodnja modela Fiat Punto. Do prekida je došlo kako bi se omogućila ugradnja nove opreme vrijedne 400 milijuna eura za proizvodnju dva nova Fiatova modela. Ugradnja se poklapa s početkom sajma automobila u Beogradu, na kojem će biti izložen Fiat 500.

Lanjska proizvodnja Punta je prepolovljena u odnosu na 2009. godinu kada je iz tvornice izašlo 30.000 vozila. Broj kupaca se smanjio nakon što je srpska vlada odlučila popust u akciji “staro za novo” smanjiti s 1000 na 600 eura. Osim toga, zbog političkih prilika u više afričkih zemalja iz kojih su stizale narudžbe smanjena je potražnja. Zbog spekulacija da Fiat oteže s ulaganjima u gradnju tvornice predsjednik Boris Tadić proveo je protekli vikend u Torinu gdje su ga uvjerili da Fiatova ulaganja vrijedna 940 milijuna eura idu prema planu. Predočeni su mu i modeli koji će se proizvoditi isključivo u Kragujevcu.Blizu tisuću Fiatovih stručnjaka bit će angažirano u montaži opreme uvezene iz Japana i Njemačke, dok će se proizvodnja Punta obnoviti u 2013. godini.Prije toga, već u studenome ove godine, s proizvodnih traka sići će probni novi modeli u kragujevačkoj tvornici u kojoj će 2012. početi njihova serijska proizvodnja. Najavljena je godišnja proizvodnja od 200.000 vozila iako direktor talijanskoga FAS-a Giovani de Filipis smatra da automobilska industrija još nije prebrodila krizu.Ugradnja nove opreme odvijat će se istodobno s gradnjom pogona Fiatovih kooperanata. Uz Magneti Marelli to su Johnson Controla, Proma Magneto, SIGIT i HTL.

Komentirajte prvi

New Report

Close