Iznad očekivanja: Kupili cjelokupnu proizvodnju zrakoplova A320 do 2025.

Autor: Tomislav Pili , 27. ožujak 2019. u 07:49
Foto: Getty Images

Xijev posjet Parizu donio je Airbusu 30 milijardi eura.

Cijena dionica Airbusa skočila je u utorak na početku trgovanja za dva posto nakon objave da je Kina kupila 300 zrakoplova za približno 30 milijardi eura. Vijest je priopćena u ponedjeljak kasno navečer nakon drugog dana posjeta kineskog predsjednika Xi Jinpinga Francuskoj. Ugovor je sklopljen između Airbusa i kineske državne agencije koja koordinira nabavu za tamošnje prijevoznike.

Prema tvrdnjama Reutersa, Kina je naručila 290 primjeraka modela A320 te 10 dugolinijskih zrakoplova nove generacije A350. Analitičari Citigroupa naveli su kako je Kina ovim potezom razgrabila između 20 i 25 posto Airbusove godišnje proizvodnje, a proizvodnja modela A320 rasprodana je do 2025. godine. Analitičari vjeruju da će Airbus povećati proizvodni kapacitet, pa će mjesečno s traka izlaziti 70 zrakoplova. Narudžba je veća od očekivanja, a poklapa se s narudžbom 300 Boeinga iz 2017. kada je Donald Trump posjetio Peking. Međutim, analitičari zrakoplovnog tržišta napominju kako je narudžba Airbusa prekinula jednogodišnju kinesku pauzu u naručivanju novih zrakoplova uslijed jačanja trgovinskih napetosti. U utorak je Xi Jinping obavio i treći dan svog posjeta Francuskoj na kojem mu se u razgovorima s predsjednikom Emmanuelom Macronom pridružila i njemačka kancelarka Angela Merkel te predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker. Pariz je sastanak okarakterizirao kao “susret na visokoj razini o izazovima multilaterizma”. Francuski predsjednik bio je glasni protivnik Trumpovog unilateralnog pristupa svjetskim političkim pitanjima, a Xi i dalje podržava multilateralni pristup problemu klimatskih promjena i sporazumu o iranskome nuklearnom programu.

No na sastanku se razgovaralo i o problematičnijoj temi trgovine s Kinom, za što je Juncker rekao da “nije u ravnoteži”. Ne imenujući Kinu, europski čelnici prošli su jedan iznijeli mogućnost primjene sredstava za obranu trgovine poput antidampinških tarifa, novu metodu za pregled stranih ulaganja i predloženi mehanizam EU-a koji zahtijeva recipročni pristup tržištima javne nabave.

Komentirajte prvi

New Report

Close