Lanci trgovina, među kojima su Kaufland, Metro i Aldi, kažnjeni zbog namještanja cijena

Autor: Poslovni.hr/H , 19. lipanj 2015. u 10:49
Foto: Thinkstock

Za namještanje cijena čokolada, kave i proizvoda za njegu kože odrezana im je milijunska kazna.

Njemačka agencija za zaštitu tržišnog natjecanja kaznila je tamošnje vodeće lance trgovina prehrambenih proizvoda s ukupno 152 milijuna eura za namještanje cijena čokolada, kave i proizvoda za njegu kože, izvijestili su u četvrtak iz njemačkog regulatora.

Istražitelji Saveznog ureda za zaštitu tržišnog natjecanja pretresli su 2010. godine 15 ureda u potrazi za dokazima da su lanci trgovina prehrambenih proizvoda s proizvođačima tajno dogovarali minimalne cijene kako rat cijenama među supermarketima ne bi naštetio njihovoj zaradi.

Kazne su dobili lanci trgovina prehrambenih proizvoda Edeka, Rewe, Kaufland, Metro i Aldi, kao i proizvođač slatkiša Haribo, poznati brend za čokolade Ritter, proizvođač proizvoda za njegu kože Johnson & Johnson sa sjedištem u SAD-u te dobavljač šampona Dr. Kurt Wolff.

Iz Bundeskartellamta su izvijestili da su sve kompanije prihvatile odrezane im kazne.

Njemački dobavljač kave Melitta nije dobio nikakvu kaznu zato što je pomagao regulatornim vlastima u otkrivanju nezakonitih praksi.

Ured za zaštitu tržišnog natjecanja potvrdio je da je tvrtka Melitta s vodećim lancima trgovina prehrambenih proizvoda do 2004. godine dogovarala da će maloprodajne cijene držati iznad dogovorene minimalne razine, pratiti njihovo kretanje i bonusima nagrađivati malotrgovce za poštivanje takvih dogovora.

Iz Hariba, poznatog proizvođača slatkiša, u četvrtak su izvijestili da u trenutku dogovaranja takvih aranžmana nisu bili svjesni da su oni protuzakoniti.

Komentirajte prvi

New Report

Close