Vlasnika Fiata i Ferrarija zanimaju male, izvozne tvrtke

Autor: Tomislav Pili , 04. travanj 2017. u 22:00
Investicije u brzorastuće kompanije postaje trend u Italiji/REUTERS

Izvršni direktor Exora John Elkann najavio val ulaganja u talijanske kompanije u obiteljskom vlasništvu.

Kompanija u vlasništvu talijanske obitelji Agnelli koja drži udjele u Fiatu i Ferarriju razmatra val ulaganja u izvozne tvrtke u obiteljskom vlasništvu.

Kako je u intervjuu za Financial Times izjavio John Elkann – izvršni direktor Exora i unuk Giannija Agnellija, nekad najbogatijeg Talijana pod čijim je viodstvom Fiat sudjelovao s 4,4 posto u talijanskom BDP-u – kompanija vidi velike investicijske prilike u Italiji. "Smatramo da ovdje postoji tržište gdje poduzetnici ili obiteljske tvrtke iz niza razloga simpatiziraju manjinske ulagače", izjavio je Elkann.

 

6,9 mlrd.

dolara platio je Exor prije dvije godine za američku kompaniju PartnerRe

"Partnerstva su ono gdje tražimo investicijske prilike", kazao je šef Exora. Dodao je kako ga posebno zanimaju udjeli u izvozno orijentiranim tvrtkama, izdvajajući pri tome primjere tvrtki Eataly, Moncler i Technogym. Radi se o tvrtkama koje su u posljednjih 10 godina postali najbrže rastuće talijanske priče o uspjehu. Ulaganje u takve kompanije bio bi svojevrsni zaokret u strategiji Exora koji je do sada bio istoznačnica za krupnog industrijalca.

No, želja za kupnjom manjinskih udjela u obiteljskim tvrtkama motivirana je s dvije činjenice. Prva je da su investicijske mogućnosti Exora značajno iscrpljene nakon preuzimanja američke reosiguravajuće kompanije PartnerRe prije dvije godine za 6,9 milijardi dolara. Druga je što je ulaganje u brzorastuće, izvozne tvrtke u obiteljskom vlasništvu sve više trend u Italiji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close