Utrka u jeftinim letovima do Amerike

Letit će se iz Barcelone, Foto: Reuters Letit će se iz Barcelone, Foto: Reuters

Vlasnik British Airwaysa slijedi primjer nekoliko europskih prijevoznika.

Vlasnik British Airwaysa i španjolske zrakoplovne kompanije Iberia uključio se u utrku s ostalim velikim kompanijama u ponudi niskotarfinih letova iz Europe u Ameriku. Tvrtka IAG krajem prošloga tjedna je objavila kako osniva kompaniju sa sjedištem u Barceloni koja će nuditi letove između tog grada i zračnih luka na američkoj zapadnoj obali.

Kako prenosi Wall Street Journal, jeftini IAG-ovi prekooceanski letovi iz Barcelone započet će u lipnju, a moguća odredišta su Los Angeles i San Francisco, ali i Havana, Buenos Aires, Santiago te Tokio.Može se reći da su jeftini letovi preko Atlantika postali prava moda među europskim zrakoplovnim kompanijama. Naime, niskobudžetne podružnice osnovali su nedavno Lufthansa i Air France-KLM nakon pionira takvog pristupa, Norwegian Air Shuttlea.

Norveška kompanija od iduće godine nudi let iz Londona do New Yorka za svega 69 dolara. U utrku za jeftinim letovima uključio se i kanadski nacionalni prijevoznik Air Canada, ali i WestJet Airlines. Osnivanje podružnica za jeftine dugolinijske letove odgovor je na općeniti trend pada cijena zrakoplovnih karata što sve više pritišće profitne marže kompanija.
Prema procjenama udruge zračnih prijevoznika IATA, u 2017. zrakoplovne kompanije zabilježit će neto dobit od 29,8 milijardi dolara, 16 posto manje nego ove godine.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve