Uskoro odluka Panasonica o preuzimanju Gorenja

Autor: Poslovni dnevnik , 03. listopad 2016. u 22:00
Ugovor uprave Gorenje i Panasonica o pregledu i mogućem preuzimanju potpisan je 13. srpnja

Japanska korporacija završila je due diligence slovenskog proizvođača kućanskih uređaja u kojem ima 11-postotni udio.

Panasonic je završio due diligence Gorenja, kojeg je počeo u srpnju. Japanska tvrtka sada procjenjuje moguće daljnje korake za povećanje vlasničkog udjela u Gorenju. Ako bi došlo do preuzimanja, to bi bila jedna od najvećih akvizicija u Sloveniji, javlja portal SEEbiz.Panasonic sada ima 11-postotni udio u Gorenju, dok slovenska država, koja je najveći vlasnik Gorenja, podržava namjere Japanaca.

Gorenje je izvijestilo da će njegova uprava nastaviti djelovati u najboljem interesu tvrtke. TV Slovenija izvještava da će u Japan otputovati slovenski premijer Miro Cerar u nastojanju da ojača suradnju između japanskih i slovenskih tvrtki. Ako se u Panasonicu sljedećih tjedana odluči za preuzimanje, japanska tvrtka, koja je treći najveći dioničar Gorenja, morat će objaviti ponudu za preuzimanje, o kojoj će odlučiti ostali dioničari. Najveći vlasnik Gorenja je država s više od 16 posto dionica, koje su definirane kao stateško ulaganje. Državnim udjelom upravlja Kapitalska družba, koja se još prije tri godine nije protivila ulasku Panasonica među vlasnike i sada se ne protivi daljnjem strateškom povezivanju Gorenja.

Drugi najveći dioničar je Međunarodna financijska korporacija IFC, potom najveći konkurent, nizozemski Philip Sluiter, koji je ranije ovog mjeseca povećao udio na pet posto. Početkom rujna objavljeno je da slovenska policija istražuje curenje povjerljivih informacija iz Gorenja o mogućnosti da tog proizvođača kućanskih uređaja preuzme Panasonic. Naime, ranije je procurila informacija da je Panasonic početkom kolovoza počeo pregled unutarnjeg poslovanja Gorenja, s mogućnošću da u njemu poveća svoj vlasnički udio i da ga preuzme.

Dogovor uprave i Panasonica o pregledu i mogućem preuzimanju Gorenja potpisan je 13. srpnja, ali o tome nisu odmah po pravilima obaviješteni svi dioničari, nego je direktor Franjo Bobinac najprije obavijestio premijera Miru Cerara te nekoliko ministara. Budući da je cijena dionica Gorenja naglo porasla već sredinom srpnja, prije javne objave informacije, i da je tom dionicom ostvaren velik promet na burzi, pojavile su se sumnje da je netko od toga ostvario financijsku korist. Bobinac je krajem kolovoza izjavio da takva odluka nije izazvala nejednak tretman investitora.

Komentirajte prvi

New Report

Close