U Cimosu otpuštanja i odlasci radnika

Autor: Poslovni dnevnik , 04. kolovoz 2017. u 14:21
Talijani se pridržavaju zakona pri otpuštanju radnika/Duško Marušić/PIXSELL

Zaposlenici Cimosa zabrinuti za budućnost zbog značajnog pada narudžbi nakon dolaska fonda Palladio Finanziaria.

Nakon što je talijanski financijski fond Palladio Finanziaria, preko slovenske podružnice TCH Europe u svibnju ove godine preuzeo Cimos, zaposlenici su sve više zabrinuti za budućnost, prije svega zbog značajnog pada narudžbi.

Neki od radnika, čim im se ukaže prilika za novi posao, ostavljaju Cimos, tvrde izvori lista Dnevnik. Istovremeno u Cimosu se priprema program zbrinjavanja viška radnika i kriteriji za otkaze. Koliko zaposlenika namjerava otpustiti Cimos u Sloveniji, gdje osim Kopra rade tri proizvodnih pogona – u Senožeču, Maribor i Vuzenici – još se ne zna. Kako list neslužbeno doznaje, već su počela otpuštanja u Senožeču. Odredbe slovenskog Zakona o radu propisuju da tvrtka koja zapošljava više od 300 radnika prije otpuštanja više od 30 radnika iz poslovnih razloga mora izraditi program i obavijestiti sindikat i Zavod za zapošljavanje. Moraju razraditi kriterije za smanjenje broja zaposlenih, kao što su radno iskustvo i uspješnost, dob zaposlenika, zdravlje i slično.

 

1,5 tisuća

Cimosovih radnika, od ukupno 4000, zaposleno je u Sloveniji

Bježi tehničko osoblje
Predsjednik sindikata SKEI za Cimos Senožeče Žarko Martić potvrdio je da su u Senožeču u tijeku otpuštanja, a niti u jednom mjesecu nije otpušteno više od 29 zaposlenika, kako je predviđeno Zakonom o radu.  "U vrijeme godišnjih odmora iz proizvodnog pogona u Senožeču otišlo je od 20 do 25 radnika, od kojih je njih desetak prekinulo radni odnos svojom voljom. Neki od njih uskoro će zadovoljiti uvjete za odlazak u mirovinu, otišli su na Zavodu za zapošljavanje, drugi su pronašli novi posao", rekao je Martić. Dodao je da su svi oni s kojima je prekinut radni odnos dobili 15 posto više od propisanog iznosa otpremnina. Sindikati Cimosa u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj, gdje je postoje tvornice Cimosa, s talijanskim vlasnikom dogovorili su da otpuštenim radnicima pripada 15 posto više od propisanog iznosa otpremnina.

I tajnik sindikata SKEI za kraško-unutrašnju regiju i priobalje Sašo Ristić rekao je da dosad nije došlo do dramatičnog pada broja zaposlenih i da Talijani pri otpuštanju poštuju radno zakonodavstvo. Prema njegovim riječima, ako se bude odugovlačilo s novim narudžbama Cimos će napustiti ključnu tehničko osoblje. "To je činjenica na koju smo stalno upozoravali. Osposobljeno tehničko osoblje traže mnoge druge tvrtke. Ako takvi  radnici napuste Cimos, kada dođe do povećnja narudžbi bit će ih teško uvjeriti da se vrate", kaže Ristić. Dobivanje novih ugovora je teško zbog sezone godišnjih odmora, a više obećanja Cimos je dobio za jesen, doznaje neslužbeno Dnevnik. 

 

15 posto

veće otpremnine od propisanih dobivaju radnici koji odlaze iz Cimosa

Talijani ispunili obećanje
Na pitanje o novim narudžbama iz Cimosa nisu odgovorili, kao niti na druga pitanja.  Rekli su samo da se nastavlja restrukturiranje poslovanja u svim regijama u kojima su prisutni sa svojim proizvodnim pogonima.  Između ostalog, Dnevnik je zanimalo koliko ukupno zaposlenika planiraju otpustiti, koliko trenutno imaju zaposlenih radnika, kao i potvrda neslužbene informacije da su u Hrvatskoj proizvodnju iz Labina preselili u suvremenu tvornicu u Buzetu.  Prema dostupnim podacima, Cimos grupa od oko 4000 radnika u Sloveniji zapošljava njih oko 1500 radnika. Za kupnju Cimosa Talijani su DUTB-u platili 100.000 eura, ali su preuzeli oko 110 milijuna eura duga tvrtke. Ispunili su obećanje da će Cimos dokapitalizirati sa 20 milijuna eura.  Prvo su ga u lipnju dokapitalizirali sa 18,3 milijuna eura, a zatim u srpnju s još 1,7 milijuna eura. Time je Cimosov temeljni kapital povećan na 63,5 milijuna eura. 

Zatvara se pogon u BiH

Džafić spasitelj u Zenici?
Slovenski Cimos odlučio je krajem srpnja likvidirati tvrtku Cimos TMD Casting iz Zenica. To je izazvalo zabrinutost gradske uprave Zenica za sudbinu više od 130 radnika koji će ostati bez posla, rečeno je na sastanku gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića s predstavnicima radnika Cimos TMD Castinga. "Nastavit ću moliti uspješnog poduzetnika i načelnika Općine Kalesija Seada Džafića da kupi ovu tvornicu i tako spasi stotinjak obitelji. Nadam se da bi mogao biti spasitelj tvrtke", rekao je Zenica Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Komentirajte prvi

New Report

Close