Tesco se povlači iz SAD-a i okreće britanskom tržištu

Autor: Tomislav Oharek , 17. travanj 2013. u 22:00
Tržišni udjel Tesca u Velikoj Britaniji pao je ispod 30%/EPA

Najveći britanski i treći trgovački lanac na svijetu poslovnu godinu je zaključio s prvim padom dobiti u posljednjih 20 godina, za što su najzaslužniji gubici američkog poslovanja.

Tesco najveći britanski maloprodajni lanac povlači se s američkog tržišta, nakon što je po prvi put u 20 godina pala dobit te kompanije.

Za loše rezultate najzaslužnije je upravo američko tržište, pa je Uprava odlučila kako više nema smisla investirati u poslovanje koje generira gubitke, a zbog čega će imati otpis od 1,5 milijardi dolara.Kompanija je također umanjila knjigovodstvenu vrijednost imovine u Velikoj Britaniji za 804 milijuna funti te za još pola milijarde funti u Poljskoj, Češkoj i Turskoj. Uprava treće maloprodajne kompanije na svijetu, iza američkog Wal-marta i francuskog Carrefoura, nada se kako će joj to omogučiti jačanje na domicilnom tržištu, koje je posljednjih zanemarila upravo zbog ambicioznog plana širenja u SAD-u.

Radikalan zaokret
"Ova odluka je posljedica strateških smjernica koje smo definirali još prije godinu dana. U Tescu sam gotovo 40 godina i moram reći kako kako tvrtka već sada drukčije izgleda i čini se kao da je riječ o drukčijem i boljem biznisu", rekao je predsjednik Uprave Teska Philip Clarke, a prenosi Reuters.Clarke se tako odlučio na radikalan zaokret čija je glavna karakteristika okretanje s međunarodnih na ipak ključno britansko tržište. Naime, tržišni udjel Tesca na njemu je pao na manje od 30 posto, a kompanija se našla nasukana između diskontera poput njemačkog Aldija i profinjenijih trgovačkih lanaca poput Waitrosea. prava će investicije zato usredotočiti na on-line prodaju i male trgovine mješovitom robom, kako bi se prilagodila novim zahtjevima kupaca.

Tržište se prepalo
"Otpisi su uvijek problematični, no nadajmo se da više neće biti loših vijesti i da je kompanija počistila svo smeće. Ipak, trebat će joj vremena za oporavak", rekao je za Bloomberg Paul Mumford, fond menadžer i dioničar Tesca koji pomaže u upravljanju 850 milijuna funti investicija londonskog Cavendish Assets Managementa.Dionice Tesca su nakon ovog poteza Uprave pale na Londonskoj burzi za 2,8 posto pa je kompanija imala tržišnu vrijednost od 30,3 milijarde funti."Iako se tržište prepalo nije se ozbiljno zabrinulo. Tesco je malo pospremao s ciljem oslobađanja kapitala, što bi zapravo mogla biti dobra vijest", smatra Richard Marwood iz Axa Investment Managersa u Londonu, koji također u portfelju ima dionice Tesca.Kako poručuju iz Tesca, način povlačenja iz SAD-a još se mora definirati, a američko poslovanje Fresh & Easy će postati diskonter. Financijski direktor kompanije Laurie McIlwee smatra kako će Tescu trebati najmanje tri mjeseca za prodaju američkog poslovanja i povlačenje s toga tržišta. Inače, Tesco je kroz šest godina u SAD-u uložio oko milijardu funti, a usredotočio se na otvaranje malih kvartovskih trgovina koje su trebale konkurirati formatu velikih supermarketa koji pak dominiraju američkim maloprodajnim tržištem. Lanac Fresh & Easy pokušao je donijeti odmak jeftinijim proizvodima, zdravom hranom i prvenstveno ponudom svojih brendova."Nakon povlačenja iz SAD-a imat ćemo upravo onakvu međunarodnu poziciju kakvu želimo imati", poručio je Clarke.

Dividende kao i lani
Inače, Tesco je poslovnu godinu koja je završila 13. veljače, zaključio s padom dobiti prije oporezivanja od 51,5 posto, na 1,96 milijardi funti. Istodobno je prihod od prodaje porastao 3,1 posto na 72,4 milijarde funti. No kako bi nakon ovih vijest kompanija udobrovoljila ulagače odlučila je zadržati dividendu na razini prošlogodišnje. Uprava poručuje da su se na taj potez odlučili jer on odražava povjerenje u najavljene mjere koje će vratiti kompaniju na na staze rasta dobiti već ove poslovne godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close