Slom T. Cooka stoji vladu i osiguranja 500 milijuna funti

Autor: Saša Paparella , 29. rujan 2019. u 22:01
Za povratak putnika u Veliku Britaniju potrebno je 1000 letova, Foto: Reuters

Ukupna šteta izazvana propašću kompanije mjeri se milijardama funti.

Propast turističke kompanije Thomas Cook mogla bi opteretiti britansku vladu i industriju putnih osiguranja s novčanim iznosom većim od 500 milijuna funti, navodi se u službenim procjenama.

Vlada je priopćila kako će se troškovi povrata budućih rezervacija u okviru programa Atol (Air Travel Organisers’ Licensing), a čija je svrha pružanje financijske zaštite kupcima aranžmana za odmor i letove od turoperatora, iznositi oko 420 milijuna funti, plus desetak milijuna funti koji se duguju hotelijerima, te procijenjenih oko 100 milijuna funti za najam 1000 letova za povratak putnika u Veliku Britaniju.

Banke sve izgubile

U zadnjem izvješću o stanju svoje imovine, matični fond Atola, Air Travel Trust, izvijestio je o neto imovini od 170 milijuna i polici osiguranja od 400 milijuna funti, čineći ukupno 570 milijuna funti koje bi se moglo iskoristiti. Financijske posljedice likvidacije Thomasa Cooka prošli su tjedan pogodile niz kategorija – zajmodavce, dobavljače, partnere i vlasnike prostora u kojima su bili smještene poslovnice propale kompanije.

I banke će morati podnijeti svoj dio tereta – uprave banaka kao što su Barclays, Morgan Stanley, UniCredit, Credit Suisse i Royal Bank of Scotland suočavaju se s mogućnošću otpisa 1,8 milijardi funti. Procjene koje su AlixPartners sastavili prije propasti kompanije, a koje je vidio Financial Times, pokazale su da će oni od svojih 1,9 milijardi funti potraživanja dobiti tek 138 milijuna funti. Poznavatelji prilika tvrde kako niti taj scenarij više nije izgledan, odnosno da će banke i vlasnici obveznica vjerojatno morati otpisati gotovo cjelokupni iznos.

'Korporativna pohlepa'

Očekuje se da će vlasnici obveznica otpisati 900 milijuna do milijardu funti, a zajmodavci 550 milijuna do 825 milijuna funti.

U međuvremenu, pojedini zastupnici britanskog parlamenta najavili su istragu o propasti tvrtke s fokusom na knjigovodstvenu praksu, plaće čelnih ljudi Thomas Cooka i ulogu revizora, zamjerajući šefovima kompanije “korporativnu pohlepu”.

Izvori bliski stečajnom postupku izjavili su kako očekuju da će Fosun, kineski konglomerat koji je posjedovao 18 posto dionica Thomasa Cooka, biti zainteresiran za kupnju tog brenda.

Komentirajte prvi

New Report

Close