Prihode Krke spasio velik rast prodaje u zemljama regije

Autor: Poslovni dnevnik , 10. srpanj 2016. u 22:00
Usluge zdravstvenog turizma grupi Krka donijele su prihod od 15,4 milijuna eura

Na tržištima istočne Europe prihodi su bili manji šest posto, u zapadnoj Europi osam posto, dok su na Balkanu porasli 27 posto.

Slovenska farmaceutska kompanija Krka u prvih šest mjeseci ove godine, prema prvim procjenama, ostvarila 603,8 milijuna eura prihoda od prodaje, što je jedan posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Za investitore to je vjerojatno razočaranje, iako je Krka u prva tri mjeseca ove godine uspjela ostvariti rast prihoda od četiri posto, pišu Finance. Krka krajem prošlog tjedna nije otkrila dobit u šetomjesečnom razdoblju, ali podaci o prodaji investitorima ulijevaju strah jer je kvartalna dobit bila za četvrtinu manja nego prošle godine. 

Utjecaj pada rublje
Glavni razlog je financijsko poslovanje, a Krka je ove godine kako bi se zaštitila od promjena valutnih tečajeva primjenjivala odgovarajuću zaštitu, što je potvrdio direktor Jože Colarič na Glavnoj skupštini kompanije.  Prošle godine, kada je rublje stajala slično kao ove godine, Krka je u prvoj polovici godine zbog tečajnih razlika ostvarila 24 milijuna dobiti, a ove godine očekuje se pad dobiti u odnosu na prošlu.

Ovogodišnji plan Krke je 1,21 milijardi eura prihoda od prodaje, što bi bilo četiri posto više nego prošle godine. Očekuje se da će neto dobit ostati na prošlogodišnjoj razini od 160 milijuna eura. Samo u drugom tromjesečju prihodi od prodaje u iznosu od 303 milijuna eura na godišnjoj razini bili su manji za 2,5 posto. K tome je, gledajući prvih šest mjeseci, Krki pala prodaja u dvije najvažnije prodajne regije, istočnoj i zapadnoj Europi.

Bolje u Iranu i Iraku
Na istoku, odnosno regiji koja obuhvaća zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, prihodi su smanjeni za šest posto, a na zapadu Europe za osam, s tim da je pad prodaje u zapadnoj Europi bio očekivan zbog prošlogodišnjeg brzog rasta. Razlog za pad su niže cijene proizvoda, a obnova rast očekuje se sljedeće godine kada će na tržište lansirati nove proizvode. U istočnoj Europi pad prodaje posljedica je smanjenja vrijednosti valute, što Krka nije uspjela nadoknaditi višim cijenama.
 

S druge strane, u regiji srednja Europa prihodi od prodaje u prvom polugodištu na godišnjoj razini porasli su tri posto. Najznačajniji rast od 27 posto, Krka je ostvarila u zemljama jugoistočne Europe (Hrvatska, Rumunjska, Srbija, BiH, Makedonija i Bugarska), dok su na inozemnim tržištima izvan Europe prihodi porasli za četvrtinu, ali ta tržišta nemaju veći udio u prihodima grupe. Prodaja u tim zemljama je u prvih šest mjeseci donijela prihod od 18,5 milijuna eura, a rast se bilježi uglavnom u Iranu i Iraku.

Uzlet veterinarskih proizvoda
U prvom polugodištu Krka je prodala lijekove na recept vrijedne 499,4 milijuna eura, što je dva posto manje nego u prvoj polovici prošle godine, a jedan posto manji manji su i prihoda od prodaje lijekova bez recepta, na kojima je zarađeno 50,3 milijuna eura. Najveći rast prihoda, od 44 posto, ostvaren je na prodaji veterinarskih proizvoda (37,3 milijuna eura), dok su usluge zdravstvenog turizma slovenskoj farmaceutskoj kompaniji donijele prihod od 15,4 milijuna eura. Pd

Izdašni prema dioničarima

Dividenda čak 2,65 eura
Glavna skupština Krke održana krajem prošlog tjedna odobrila je isplatu dividende od 2,65 eura po dionici (6,5 posto više nego lani), što će prema prijedlogu SDH biti isplaćeno u roku od 30 dana od održavanja Glavne skupštine. Ukupno je za isplatu dividendi osigurano 85,9 milijuna eura iz prošlogodišnje dobiti kompanije koji je iznosila 186,9 milijuna eura. Prema posljednjoj cijeni dionica od 58,49 eura dividendni prinos iznosi 4,5 posto. U Nadzornom odboru Krke Mateja Pirca zamijenio je Boris Žnidarić, član uprave Kapitalske družbe.

Komentirajte prvi

New Report

Close