Poljaci bi ulagali u mostarski Aluminij

Autor: Poslovni dnevnik , 22. siječanj 2017. u 21:59
Nova uprava Aluminija revidirala je štetne ugovore i sklopljeni su novi/Ivana IvanoviĆ/PIXSELL

Federacija BiH vlasnik je 44% tvrtke.

Mario Gadžić, direktor mostarskog Aluminija, potvrdio je da je postoji interes iz inozemstva za ulaganje u tu tvrtku.

"Riječ je o jednom poljskom fondu. Nismo još u kontaktu s njima, u tijeku je razmjena informacija, a potpisan je i memorandum o povjerenju. Sve opcije su otvorene. Federacija BiH je vlasnik 44 posto Aluminija. Imali smo najavu da postoji strateški investitor koji bi mogao uložiti u Aluminij. Prenijeli smo to državi, no to je sve u povojima", rekao je Gadžić za Našu TV.  

Međutim, prema riječima direktora Gadžića, to ne znači i da će mostarski Aluminij biti prodan do ožujka 2017. iako tako stoji u pismu namjere koje je upućeno MMF-u. Kako kaže, vlada FBiH dala je zeleno svjetlo novoj upravi i planu restrukturiranja u kojem su već dosad vidljivi pozitivni pomaci. "U prvih 100 dana rada nova uprava je revidirala sve štetne ugovore. Sklopljeni su novi koji su u skladu s tržišnim uvjetima. Prema međunarodnom pravu, ugovor je štetan ako je cijena veća od 50 posto nego što se na tržištu može postići. Bilo je ugovora koji su bili nepovoljni za Aluminij", istaknuo je Gadžić, dodajući kako je Aluminij dosad restrukturirao 70 milijuna KM kratkoročnih dospjelih obveza i pretvorio ih u dugoročne.

"U ovom kvartalu treba restrukturirati oko 50 milijuna KM dospjelih kratkoročnih obveza. Moramo o tome razgovarati s glavnim vjerovnicima, bankama, Elektroprivredom HZHB i državom", objasnio je Gadžić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close