Politika prestala biti brana ulaganjima

Autor: Rato Petković , 05. prosinac 2010. u 22:00

Osim Miodraga Kostića, iskorak na hrvatsko tržište najavljuje srpski proizvođač lijekova Galenika

Hrvatska nije jedina država bivše SFRJ u kojoj su srpskom kapitalu dugo bila zatvorena vrata. Prema službenim podacima srpski kapital nije bio dobrodošao niti u Sloveniji i Makedoniji, a u BiH je ušao zahvaljujući posebnim odnosima Srbije s Republikom Srpskom.Prema ocjeni srpskih biznismena glavni razlog takvog odnosa prema ulaganju u okolne zemlje ima politički predznak, što potkrepljuju nedavnom izjavom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, kako su otklonjene političke zapreke za ulaganja srpskih tvrtki u Hrvatsku.

Raskinut ugovor
U trgovačkom lancu Delta tvrde kako su imali zaključeni ugovor o ulaganju 110 mil. eura, ali je hrvatska vlada taj ugovor raskinula. Neuspjeli pokušaji kupnje hrvatskih tvrtki odnose se na ponudu Galeb grupe za Pluto, Danube foodsa za Karlovačku mljekaru, te Delte za Zagrepčanku.Prema ocjeni više srpskih biznismena sada nije pogodan trenutak za ulaganja u Hrvatsku, jer moraju očuvati matične kompanije pogođene krizom, a tvrde kako se u Hrvatskoj više nema što za kupiti. Ipak, demantiraju ih Miodrag Kostić koji želi uložiti 100 milijuna eura u hrvatski turizam i Nenad Ognjenović direktor Galenike najavom plasmana lijekova na hrvatsko tržište.

Agrokor prvi
Prema podacima Privredne komore ukupna dosadašnja ulaganja slovenskih poduzeća u Srbiju iznose 1,5 milijardu eura, dok investicije srpskih tvrtki u toj zemlji dosežu svega 46 milijuna eura. Ulaganja hrvatskih tvrtki u Srbiju narasla su gotovo na milijardu eura. Od toga polovina otpada na Agrogor koji u Srbiji, osim trgovačkog lanca. Idea ima više proizvodnih tvrtki, poput tvornice ulja Dijamant, Frikoma, proizvođača smrznute hrane, Kikindskog mlina, farmu junadi te distributivna središta voća i povrća. Ulaganja iz Srbije u Hrvatsku iznose tek 20 mil. eura, a odnose se na Swisslionovu kupovinu konditorskog poduzeća u Sisku i poduzeća Metalac, koje proizvodi posuđe.Uloženi kapital makedonskih tvrtki u Srbiju iznosi 600 tisuća eura, a srpskog u tu zemlju 30 milijuna eura. Pokušaji kompanije Delta da izgradi hipermarket u Skoplju završio se aferom.

Zarada

Okrenuti sami sebi
Nemanja Popov, direktor Centroproizvoda, smatra da su srpska poduzeća usredotočena na domaće tržište gdje imaju povlašten položaj, što im omogućuje da malim ulaganjima ostvaruju visoke zarade, što na tržištima drugih zemalja ne mogu ostvariti.

Komentirajte prvi

New Report

Close