Norveški naftni div Statoil planira ukinuti 11 posto radnih mjesta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. travanj 2015. u 12:12
Foto: Thinkstock

Norveški naftni gigant Statoil mogao bi u svibnju ukinuti 2.400 radnih mjesta.

Norveški naftni gigant Statoil mogao bi u svibnju ukinuti 2.400 radnih mjesta, što znači da bi bez posla ostalo gotovo 11 posto zaposlenih, u sklopu nastojanja da smanji troškove nakon oštrog pada cijena nafte, objavile su u ponedjeljak norveške poslovne novine.

Citirajući predstavnika radnika, novine Dagens Naeringsliv izvijestile su da bi ta mjera obuhvatila inženjere, osobito one koji se bavi bušenjem i održavanjem bušotina, i administraciju.

"Radimo na poboljšanju produktivnosti unutar kompanije, što bi moglo imati posljedice u smislu radnih mjesta, ali još je prerano za nagađanja o brojkama", kazao je glasnogovornik Statoila Jannik Lindbaek za AFP.

Rezanje radnih mjesta sastavni je dio programa koji je Statoil najavio prošle godine a usmjeren je na generiranje ušteda od 1,7 milijardi dolara godišnje od 2016. Mjere su najavljene kada su cijene nafte još bile iznad razina od 100 dolara za barel. U međuvremenu su se spustile ispod razine od 50 dolara, prisilivši energetske tvrtke da ubrzaju mjere smanjenje troškova i obustave odnosno smanje ulaganja.

U veljači Statoil je izvijestio o dvostruko manjoj godišnjoj dobiti zbog pada cijena nafte i velikih otpisa, a najavili su i 10-postotno smanjenje ovogodišnjeg proračuna za ulaganja, vrijednog 20 milijardi dolara.

Statoil je inače u drugoj polovini prošle godine poslovao s gubitkom a u veljači je upozorio i da bi nakon prošlogodišnjeg 8-postotnog smanjenja broja zaposlenih, na 22.500 radnika, mogli uslijediti i daljnji rezovi.

Komentirajte prvi

New Report

Close