Nakon Batagona i Exide želi kupiti tvornicu FAS

Autor: Poslovni dnevnik , 20. studeni 2017. u 21:59
Batagon za FAS nudi 7,35 milijuna eura

Prodaje se somborska tvornica akumulatora.

Jedan od najvećih svjetskih proizvođača akumulatora i baterija za električna vozila, američki Exide, zainteresiran je za kupovinu Fabrike akumulatora Sombor (FAS).

Procijenjena vrijednost proizvođača akumulatora je 24,6 milijuna eura. Nedavno je švicarska firma Batagon dala šestu ponudu za preuzimanje FAS-a i podigla iznos na 7,35 milijuna eura. Batagon je na javnom nadmetanju za kupovinu imovine FAS najprije ponudio 3,5 milijuna eura, da bi potom ponude podizali pet puta.

Stečajni upravnik Predrag Ljubović je službeno informiran o namjeri Exidea da se uključi u pregovore za kupovinu imovine FAS-a.  Exide namjerava uložiti ozbiljna sredstva u remont proizvodnih pogona tvornice.  Na njihovu sajtu piše da uz osnovni program za sve tipove vozila, proizvode i baterije za brodove, radne strojeve i obnovljive izvore energije, pa čak i podmornice američke mornarice. Kompanija je osnovana 1888., posluje u više od 80 zemalja i zapošljava više od 10.000 radnika.

Tvornica u kojoj su se proizvodili akumulatori Black horse prodaje se tako da kupac dobiva sva prava koja ima FAS, ali bez tereta i obaveza. Novac na ime neisplaćenih zarada čeka više od 800 bivših radnika fabrike, a njihova potraživanja iznose oko 400 milijuna dinara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close