Nafta iz škriljca mijenja energetsku računicu

Autor: The New York Times , 24. srpanj 2011. u 22:00

Istočno od argentinskih obronaka Andi, oživjelo je naftno polje imena Vaca Muerta, odnosno “mrtva krava”. U svibnju je argentinska naftna kompanija YPF objavila da je na tom patagonijskom području pronašla 150 milijuna barela nafte, a argentinska predsjednica Cristina Fernández de Kirchner rekla je kako bi to otkriće moglo dati novi zamah gospodarstvu te zemlje koje stagnira.

“Značaj ovog otkrića je golem”, rekao je izvršni direktor YPF-a Sebastián Eskenazi. “Najvažnije je to što ovo predstavlja nešto novo: novu energiju, novu budućnost, nova očekivanja.” Iako postoje velike prepreke, geolozi tvrde kako je Vaca Muerta nagovještaj moguće velike ekspanzije globalnih zaliha nafte u naredna dva desetljeća budući da industrija sada koristi napredne tehnike kojima izvlači naftu iz škriljca i ostalih vrsta stijena velike gustoće. Istraživanje polja škriljca već je otpočelo u Australiji, Kanadi, Poljskoj i Francuskoj. Indijske i kineske naftne kompanije ulažu u inicijalne probne projekte, koji će, pokažu li se uspješnima, te zemlje pretvoriti u značajne igrače na području proizvodnje nafte te na taj način preoblikovati energetsku geopolitiku te potaknuti porast cijena u budućnosti. Vjeruje se kako i Rusija te Ukrajina imaju povelika polja nafte i plina, kao i mnoge zemlje Sjeverne Afrike i Bliskog Istoka. “Potencijal je golem, radi se o stotinama milijardi barela zaliha”, izjavio je Michael C. Lynch, predsjednik tvrtke SEER za strateška energetska i ekonomska istraživanja. Potraga za naftom u stijenama velike gustoće otpočela je prije tri godine u Sjedinjenim Američkim Državama. Domaća proizvodnja nafte iz škriljca od 2009. godine narasla je na preko 500.000 barela dnevno, a predviđa se da bi do 2020. mogla doseći čak tri milijuna barela na dan. Tehnike koje se koriste za izvlačenje nafte iz škriljca su hidrauličko frakturiranje, pri čemu se koriste tekućine pod visokim pritiskom kako bi se razbile stijene škriljca te tako ispustile naftu, te horizontalno bušenje, kojim se dopire do slojeva škriljca ispunjenih naftom, a koji su uklješteni između slojeva ostalih stijena.

Naftni stručnjaci upozoravaju kako su geolozi tek počeli istraživati polja škriljca, pa mogu samo pretpostavljati o njegovom potencijalu. Izvršeno je vrlo malo seizmoloških ispitivanja i trebaju se uzeti uzorci iz jezgre kako bi se procijenilo koliko se nafte ili plina može izvući. Također, hidrauličko frakturiranje, znano i kao frakiranje, u SAD-u i Francuskoj ima brojne protivnike zbog zabrinutosti da će tekućine koje se koriste u tom procesu zagaditi podzemne vode. Nadalje, spomenuti postupak zahtijeva goleme količine vode, što predstavlja problem u sušnim područjima.Ipak, analitičari su i dalje optimistični. “Ovo ima potencijal promijeniti pravila igre”, izjavio je Fadel Gheit, izvršni direktor i naftni analitičar u tvrtki Oppenheimer & Company. “Naftne zalihe puno će se ravnomjernije raspodijeliti, na dobrobit cijeloga svijeta. Zemlje poput Kanade i Australije mogle bi postati nova Saudijska Arabija kad je u pitanju energija.”Argentinske nade su velike. Na polju Vaca Muerta pronađeno je 150 mil. barela nafte iz škriljca što predstavlja povećanje u iznosu od 8% glede argentinskih zaliha, a taj pronalazak nafte najveći je u toj zemlji od konca 1980-ih. Nadalje, YPF je istražio tek 250 četvornih kilometara od 13.000 četvornih kilometara ležišta škriljca. Francuska naftna kompanija Total i američke tvrtke Apache, Exxon Mobil te EOG Resources počele su ulagati znatna sredstva u argentinski škriljac. Još jedan potencijalni novi igrač je Kina. BP i Royal Dutch Shell već surađuju s Kinezima. “Kina će vjerojatno ostvariti iznimno brzi rast zbog jedinstvenog vlasništva nad tim resursima”, smatra Bob Fryklund, potpredsjednik za globalna istraživanja i proizvodnu analizu u tvrtki za energetsko savjetništvo IHS Cera. “Nafta iz škriljca predstavlja revolucionarno otkriće glede proizvodnje nafte, i to ne samo u SAD-u.”

Clifford Krauss

Komentirajte prvi

New Report

Close