Kako je 10 velikih tehnoloških kompanija dobilo imena

Autor: Poslovni.hr , 28. listopad 2014. u 10:46
Reuters

Kada se govori i brandovima i biznisu, ime tvrtke može biti presudno u plasmanu kompanije na tržištu.

Kada se govori i brandovima i biznisu, ime tvrtke može biti presudno u plasmanu kompanije na tržištu, piše TNW.

Važno je da ime bude osobno, ali vjerodostojno, a gledajući u povijest, zanimljivo je vidjeti kako su neke od najpoznatijih svjetskih tehnoloških kompanija dobila imena.

1. Samsung
Kako riječ Samsung na korejskom znači "tri zvijezde", nije teško dokučiti zašto se kompanija odlučila za ovakvo ime. "Tri zvijezde" predstavljaju veliku, brojnu i moćnu kompaniju, a treba naglasiti da je Samsung u početku tržio sa suhim ribama, povrćem i voćem, a tek kasnije postao tehnološki div.

2. Nokia
Poput Samsunga, i Nokia na početku nije krenula s prodajom elektronskih aparata, već proizvodnjom papira i celuloze. Tvornica je otvorena daleke 1868. godine nedaleko od grada Nokije na obalama rijeke Nokianvirte, pa je tako tvrtka 1871. dobila ime Nokia.

3. Apple
Prema riječima Steve Jobsa, ima Apple je nastalo djelomično zbog toga što je Jobs jako volio jabuke (eng. apple), a djelomice što je ime Apple ispred Atarija u telefonskom imeniku, a Jobs je neko vrijeme radio na Atariju. 

4. Sony
Korijen ovog imena je zanimljiva kombinacija latinskog i engleskoj slenga. Latinska riječ "Sonus" predstavlja zvuk, a engleska "Sonny" mogla bi se prevesti kao "sinko". No, ova velika kompanija osnovana je 1946. godine pod sasvim drugim imenom – Totsuko.

5. Nintendo
Za razliku od ostalih kompanija, i dan danas je teško pronaći pravo značenje ove riječi. Naime, prema doslovnom prijevodu "Nintendo" na japanskom znači "prepustite sreću sudbini", a kakve to veze ima s popularnim igrama i konzolama ostaje velika misterija.

6. Google
Vrlo je zanimljivo kako je Google dobio ime – namjerno krivo napisanim imenom Googol što predstavlja broj 1 sa 100 nula iza njega. Osnivači Googlea Sergey Brin i Larry Page iskoristili su ovu riječ zbog velike količine podataka koju su planirali stvoriti na Googleu (što su i uspjeli).

7. Microsoft
Kompanija je osnovana u travnju 1975., a riječ "Microsoft" dolazi od kombinacije "mikroprocesora" i "softvera", pa je u ovom slučaju sve poprilično jasno. Godine 1977. kompanija je otvorila prvi međunarodni ured u Japanu pod imenom ASCII Microsoft, kada su kasnije preselili u Washington postali su Microsoft Inc.

8. Facebook
Kako je Facebook na početku bio zatvorena društvena mreža za studente u američkim sveučilištima koja im je pomagala da budu u kontaktu, tako je nastalo i ime Facebook, koje označava svojevrsni studentski imenik koji dobivaju novopridošli na nekim američkim fakultetima. Godine 2004. popularna stranica zvala se thefacebook.com, da bi godinu dana kasnije kompanija registrirala Facebook.com.

9. Wikipedia
Wikipedia je u početku bila "Nupedia" i bila je usputni proizvod oglašavajuće tvrtke Bomis. No, kako je objavljivanje sadržaja išlo presporo, odlučili su iskoristiti WikiWikiWeb (jedna od prvih web stranica koju su korisnici mogli uređivati) kako bi unaprijedili enciklopediju. Inače Wiki je havajska riječ za brzo.

10. Twitter
Dugo se razmišljalo o pravoj riječi za ovu društvenu mrežu koja se početno zvala 'twttr', a  riječ "twitter" izvučena je zapravo iz rječnika. Definicija pojma je"nagla eksplozija nasumičnih informacija", ali i "ptičji cvrkut".

Komentirajte prvi

New Report

Close