‘Igrač svjetske klase’ Exxonu nije donio i takve rezultate

Autor: Tomislav Pili , 13. prosinac 2016. u 22:00
Rex Tillerson za kormilom ExxonMobila nalazi se već deset godina/REUTERS

Nakon desetljeća na čelu najveće naftne kompanije, Tillerson ostavlja smanjenje u najbitnijim poslovnim pokazateljima.

Nakon deset godina na čelu najveće naftne kompanije na svijetu Rex Tillerson neće biti zapamćen kao osobito uspješan izvršni direktor ExxonMobila.

Američki mediji u utorak su objavili kako je izabrani predsjednik Donald Trump izabrao Tillersona za sljedećeg američkog šefa diplomacije. Inače, posljednji je put državni tajnik došao iz korporativnog svijeta prije 34 godine kada je tu dužnost u administraciji Ronalda Reagana preuzeo George Schultz, predsjednik građevinskog diva Bechtel.

 

59 posto

porasla je dionica Exxona od 2006. dok je indeks S&P 500 skočio 78 posto

Putinov orden prijateljstva
Iako bez diplomatskog iskustva, Tillerson ima bliske veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji mu je 2013. uručio orden prijateljstva. Trump hvali Tillersona i kaže da je on "igrač svjetske klase". "On poznaje puno igrača i to dobro", rekao je Trump za Fox News Sunday. "On sklapa velike poslove u Rusiji, sklapa ih za tvrtku, a ne za sebe", istaknuo je Trump.

 

14 posto

manja je proizvodnja nafte i plina nego prije deset godina

No, "igrač svjetske klase" ExxonMobilu nije baš donio i poslovne rezultate svjetske klase. Naime, Rex Tillerson nalazi se na čelu kompanije od 2006. godine. Da i nije prihvatio mjesto državnog tajnika, u ožujku iduće godine otišao bi s čelnog mjesta jer bi zbog navršenih 65 godina života morao otići u mirovinu, prema internim odredbama kompanije. Prema navodima Reutersa, nakon 10 godina Tillerson ostavlja ExxonMobil sa 14 posto nižom proizvodnjom nafte i plina. Operativna marža kompanije također je potonula, sa 15,1 posto prije deset godina na 2,5 posto u posljednjem tromjesečju. Za usporedbu, prosjek naftne branše je 6,8 posto.  

 

2,5 posto

iznosi operativna marža kompanije dok je 2006. iznosila 15,1 posto

Od 26, sedam za kupnju
Ako se Exxon usporedi sa rivalom Chevronom, lošija izvedba Exxona postaje još vidljivija. Od 26 analitičara koji prate Exxonovu dionicu, samo sedam preporuča kupnju. Istovremeno, 17 analitičara preporuča kupnju Chevronove dionice. Pogled na burzovnu izvedbu pokazuje kako je Exxonova dionica u 10 godina porasla 59 posto dok je Chevronova skočila 104 posto.

Za usporedbu, indeks S&P 500 u tom je razdoblju ojačao 78 posto. Iako se Exxonova dividenda udvostručila, Chevron je udvostručio svoju vrijednost. Kako navodi Reuters, postoji mogućnost da Tillersona za kormilom zamijeni direktor rafinerijskog poslovanja Darren Woods. Iako manje glamurozan biznis, prerada nafte zbog svoje profitabilnosti održala je Exxonu koliko-toliko glavu iznad vode u posljednje dvije godine kada se cijena nafte prepolovila.

Komentirajte prvi

New Report

Close