GEN-I u Hrvatskoj zadovoljan, može još i više

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. siječanj 2014. u 16:04
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Iako su struju kućanstvima počeli prodavati tek u lipnju prošle godine, Paravan je kazao da su tim segmentom jako zadovoljni, tim više što im je u procesu obrade još oko osam tisuća zahtjeva.

Slovenska tvrtka GEN-I zadovoljna je poslovanjem na hrvatskom tržištu gdje je prošle godine isporučila odnosno prodala ukupno oko 350 gigavatsati (GWh) električne energije, a ove godine to planira povećati na blizu 900 GWh te kao drugi najveći dobavljač električne energije zauzeti 7 posto ukupnog tržišta i oko 10 posto tržišta velikih potrošača u Hrvatskoj.

Informacije o poslovanju i planovima GEN-I-ja na hrvatskom tržištu na današnjem su susretu s novinarima iznijeli predsjednik Uprave Grupe GEN-I Robert Golob, direktor tvrtke GEN-I Zagreb Dejan Paravan te regionalni direktor GEN-I Predrag Šeatović.

GEN-I je prošlu godinu završio s više od 10 tisuća kućanstava, oko tisuću malih i više od 500 velikih potrošača, uključujući i ministarstva te urede državne uprave. Trenutno ta tvrtka opskrbljuje više od 20 tisuća mjernih mjesta na području cijele Hrvatske.

Ukupni poslovni prihodi tvrtke GEN-I Zagreb za prošlu su godinu iznosili 682 milijuna kuna, od čega oko 180 milijuna kuna od prodaje električne energije poslovnim partnerima i kućanstvima na domaćem tržištu. Ove godine u tvrtki planiraju ukupne poslovne prihode povećati na nešto više od milijardu kuna, od čega bi prihodi od prodaje struje poslovnim i privatnim korisnicima na domaćem tržištu bili oko 324 milijuna kuna.

Iako su struju kućanstvima počeli prodavati tek u lipnju prošle godine, Paravan je kazao da su tim segmentom jako zadovoljni, tim više što im je u procesu obrade još oko osam tisuća zahtjeva.

Ove godine očekuju udvostručenje broja kućanstava kojima će isporučivati struju ili njih oko 20 tisuća, a iz GEN-I-ja poručuju i kako tim kupcima neće do kraja 2015. povećavati cijene jer su to najavljivali od početka.

Golob procjenjuje kako će drugi opskrbljivači, njihovi konkurenti, koji su sad spustili cijene, posebno HEP, tijekom ove godine, najvjerojatnije od jeseni povaćavati svoje cijene.

Iz GEN-I-ja najavljuju kako će uskoro svojim korisnicima ponuditi i internet usluge provjere stanja računa, kako će ove godine najveću pažnju posvetiti poslovnim korisnicima, posebno veliki tvrtkama i sustavima.

Odgovarajući na novinarska pitanja naglasili su da ne izbjegavaju tvrtke/potrošače koji su u financijskim problemima, ali da više žele u svom portfelju tvrtke sa zdravim poslovanjem, dodajući da je takve potrošače i HEP Opskrba prebacila u tzv. regulirani dio odnosno na HEP ODS koji nudi reguliranu cijenu i zajamčenu isporuku.

Poslovanje će im biti znatno lakše u Hrvatskoj kada se uvede jedinstveni račun, za što su se procesi i pripreme koliko vide dosta ubrzale otkako je HEP ušao na tržište tzv. jeftinije struje i nižih cijena, a to kao i druge nejasnoće na tržištu trebali bi regulirati novi opći uvjeti koje očekuju u ožujku.

Problemom su označili i izračune cijene energije uravnoteženja jer nitko ne zna realne cijene te energije, a smatraju i da bi Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) treba više nego do sada uvažavati praksu i promjene na tržištu, kao i prijedloge koje im šalju opskrbljivači na javne rasprave oko promjena i dopuna zakonskih i podzakonskih akata, a na koje najčešće od HERE ne dobiju nikakvu reakciju, a kamoli objašnjenje, odgovor ili slično.

Komentirajte prvi

New Report

Close