Erste zaključio tromjesečje s gubitkom, uteg Rumunjska i Mađarska

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. listopad 2014. u 18:40
Reuters

Dodatni su uteg bili i troškovi povezani s mađarskim zakonom o povratu preplaćenih iznosa deviznih hipotekarnih kredita, u iznosu 230,5 milijuna eura.

Austrijska banka Erste Group izvijestila je danas da je treće tromjesečje zaključila s neto gubitkom od 554 milijuna eura ali najavljuje bolji rezultat u 2015. zahvaljujući očekivanoj stabilizaciji poslovanja u Rumunjskoj i Mađarskoj.

Time je neto gubitak u trećem tromjesečju smanjen u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je dosegnuo 1,03 milijarde eura. U trećem tromjesečju lani banka je poslovala s neto dobiti od 128,4 milijuna eura.

Banka je u trećem ovogodišnjem tromjesečju povisila rezervacije za rizike na 879 milijuna eura, u odnosu na 529 milijuna eura koliko su iznosili u istom razdoblju lani. Najveći dio tog iznosa otpada prema poslovnom izvješću na više troškove rizika u Rumunjskoj.

Dodatni su uteg bili i troškovi povezani s mađarskim zakonom o povratu preplaćenih iznosa deviznih hipotekarnih kredita, u iznosu 230,5 milijuna eura.

Na razini grupe neto prihodi od kamata smanjeni su u trećem tromjesečju 4,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani i iznosili su 1,13 milijardi eura. Neto prihodi od naknada i provizija uvećani su pak 3,6 posto, na 465,8 milijuna eura.

Neto dobit od trgovanja oštro je pak smanjena, na 28,4 milijuna eura, sa 80,7 milijuna eura koliko je iznosila u trećem tromjesečju lani.

U Ersteu su potvrdili da za cijelu 2014. očekuju neto gubitak u rasponu od 1,4 do 1,6 milijardi eura dok za iduću godinu najavljuju oporavak, uz očekivanu normalizaciju poslovanja u Rumunjskoj i Mađarskoj.

Za cijelu 2014. prognoziraju troškove rizika u visini 2,1 do 2,4 milijarde eura, napominjući da taj iznos ne uključuje mogući utjecaj mađarskih zakona o konverziji deviznih kredita u one u mađarskim forintama.

Mađarska planira za iduću godinu konverziju preostalih deviznih kredita u forinte, pri čemu predsjednik uprave Erstea Andreas Treichl napominje da su "relativno male" šanse da bi taj potez prouzročio banci veće troškove, prenosi Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close