Čelni čovjek Monarch Airlinesa otkrio razloge propasti tvrtke

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. listopad 2017. u 14:57
Foto: Reuters/Pixsell

Izvršni direktor Monarch Airlinesa, Andrew Swaffield izrazio je duboko žaljenje zbog propasti petog britanskog zračnog prijevoznika

Propast britanske zrakoplovne tvrtke Monarch Airlines posljedica je oštrije konkurencije i nižih cijena u Španjolskoj i Portugalu u kontekstu terorističkih napada na drugim odredištima za odmor, tumači u utorak izvršni direktor Andrew Swaffield. Terorizam je prouzročio zatvaranje tržišta poput Turske, Tunisa i Egipta, što je zaoštrilo konkurenciju na rutama prema Španjolskoj i Portugalu, objašnjava čelnik Monarcha u razgovoru za BBC.

"Letovi su ugurani na manji broj odredišta a 25-postotno smanjenja cijena karata na našim rutama proizvelo je golemi ekonomski izazov za našu mrežu kratkih ruta", pojasnio je Swaffield.

Izrazio je duboko žaljenje zbog propasti petog britanskog zračnog prijevoznika, što je poremetilo planove za odmor stotina tisuća turista i bez posla ostavilo dvije tisuće zaposlenika.

Približno 90 posto zaposlenika Monarch Airlinesa i Monarch Travel Groupa postali su tehnički višak. Ogranak koji se bavi održavanjem zrakoplova Monarch Aircraft Engineering ostao je neokrznut.  Tvrtka posluje od 1968. godine, a bila je u vlasništvu investicijske grupe Greybull Capital koja joj je novčanom injekcijom od 165 milijuna funta u listopadu lani pomogla da prebrodi teškoće.

Odluka o prekidu rada po riječima izvršnog direktora donesena je u nedjelju kasno navečer. Dok su konkurenti poput Air Berlina i Alitalije nastavili s radom pod stečajnom upravom, britanski prijevoznik nije imao takvu mogućnost, pojasnio je Swaffield.

"Britanski stečajni zakoni ne dopuštaju zrakoplovnim tvrtkama nastavak poslovanja, za razliku od onih u Njemačkoj i Italiji", kazao je.

Takva je odluka po njegovim navodima donesena zbog projekcija da će u idućoj godini gubitci tvrtke biti osjetno veći od 100 milijuna funta. "Nismo uspjeli osmisliti rješenje za značajnije smanjenje tih gubitaka, bilo prodajom prijevoznika specijaliziranog za kraće rute, bilo poboljšanjem njegova poslovanja", kazao je Swaffield u razgovoru za BBC radio i dodao kako radi na tome da pomogne zaposlenicima da pronađu posao negdje drugdje. 

Zbog naprasnog prekida rada 110 tisuća putnika ostalo je nasukano u inozemstvu. Britanska agencija za civilno zrakoplovstvo (CAA) u ponedjeljak je objavila da je u oko 60 letova vratila oko 12 tisuća putnika, a sličan broj trebao bi po njezinim navodima biti prevezen i danas. 

Diskontna zrakoplovna kompanija Monarch Airlines, koja ne prometuje od 2. listopada, u travnju ove godine uvela je izravne letove iz Zagreba za Manchester i London, dok je još 2012. takve letove uvela iz Dubrovnika za London i Birmingham.

Komentirajte prvi

New Report

Close