Buffett: Ulaganje u Tesco bila je golema pogreška

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. listopad 2014. u 09:15
Foto: Reuters

Najveći udarac kompaniji zadala je nedavna računovodstvena pogreška.

Warren Buffett, ugledni ulagač i jedan od najbogatijih ljudi u svijetu, kazao je u četvrtak kako je ulaganje u dionice britanskog trgovačkog lanca Tesco bila 'golema pogreška'.

Buffettova investicijska tvrtka Berkshire Hathaway imala je krajem 2013. godine oko 3,7 posto udjela u Tesco, koji je vrijedio otprilike 1,7 milijardi dolara.

Međutim, kako je od tada cijena dionice Tesca pala gotovo 50 posto, zaronivši u četvrtak na najnižu razinu u 11 godina nakon skandala s računovodstvenom pogreškom, vrijednost Buffettova udjela gotovo se prepolovila.

„S Tescom sam pogriješio. Bila je to moja golema pogreška“, kazao je Buffett u četvrtak za televizijsku postaju CNBC.

Buffett je poznat po tome što ulaže dugoročno i u etablirane kompanije, kloneći se rizičnijih investicija. Berkshire Hathaway u svom portfelju ima, među ostalim, dionice Coca-Cole, IBM-a, American Expressa…

U Tesco je Berkshire Hathaway počeo ulagati 2006. godine, do 2012. njegov udjel u britanskom trgovačkom lancu dosegnuo je 5 posto, a potom skliznuo na 3,7 posto.

Pad cijene dionice Tesca posljednjih mjeseci posljedica je pada njegove prodaje zbog povećane konkurencije, no najveći udarac kompaniji zadala je nedavna računovodstvena pogreška.

Tesco je, naime, krajem rujna snizio procjenu polugodišnje dobiti za čak 250 milijuna funti ili 23 posto od ukupne očekivane dobiti u iznosu od oko milijardu funti, jer je u prethodnim procjenama počinjena pogreška.

Zbog toga je cijena dionice Tesca idućih dana oštro pala, pa je tržišna vrijednost kompanije potonula za 4 milijarde funti.

To je u Britaniji izazvalo velik skandal, pa je tamošnji financijski regulator (FCA – Financial Conduct Authority) polovicom ovoga tjedna pokrenuo istragu ne bi li otkrio kako je došlo do takve pogreške.

Komentirajte prvi

New Report

Close