Benettoni spremni spasiti Alitaliju

Autor: Tomislav Pili , 22. travanj 2019. u 21:59
Plan spašavanja od milijardu eura, Foto: REUTERS

Vlada za sada ne računa na Atlantiju, ali bi se to moglo promijeniti ako postane izvjesno da drugog (boljeg) rješenja nema.

Kompanija Atlantia u vlasništvu poznate obitelji industrijalaca Benetton namjerava zatopliti odnose s talijanskom vladom narušene nakon lanjske katastrofe u Genovi kroz spašavanje nacionalnog zračnog prijevoznika Alitalije. Kako navodi Reuters pozivajući se na upućene izvore, Atlantia je spremna ponuditi pomoć u spašavanju Alitalije, trenutno “najvrućeg krumpira” s kojim se na ekonomskom planu suočava vlada u Rimu.

Vlada za sada ne računa na Atlantiju, ali bi se to moglo promijeniti ako postane izvjesno da drugog (boljeg) rješenja nema. Plan spašavanja za sada uključuje dvije kompanije – državnu željeznicu Ferrovie dello Stato i američku zrakoplovnu kompaniju Delta Airlines. Međutim, Ferrovie i Delta trebaju pronaći još ulagača koji bi donijeli 400 milijuna eura koji trenutno nedostaju i milijardu eura vrijednom planu spašavanja. Ako Ferrovie i Delta ne nađu ulagača, Rim bi se mogao suočiti s najmanje poželjnom opcijom – ulaskom Lufthanse koja je najavila da će spasiti Alitaliju samo ako vlada prije toga znatno smanji broj zaposlenih.

Podsjetimo, Atlantiji je vlada oduzela koncesiju na upravljanje autocestama nakon rušenja mosta Morandi u Genovi pri čemu je poginulo 43 ljudi. Prihodi od upravljanja autocestama činili su 58 posto Atlantijinih prihoda.

Komentirajte prvi

New Report

Close