BAT za 47 milijardi dolara postaje duhanski lider

Autor: Tomislav Pili , 24. listopad 2016. u 14:24
BAT je ponudio premiju od 20 posto na burzovnu cijenu/REUTERS

Preuzimanjem američke kompanije BAT će smijeniti Philip Morris na mjestu vodeće duhanske kompanije.

British American Tobacco (BAT) ponudio je u petak 47 milijardi dolara za preostali udjel u američkoj kompaniji Reynolds American čime je na korak do stvaranja najveće duhanske kompanije uvrštene na burzi.

Britanski duhanski div u Reynoldsu drži 42 posto udjela već 12 godina, a ponuđeni iznos preuzimanja u gotovini i dionicama vrednuje dionicu američke kompanije na 56,50 dolara što je 20 posto više od zaključne burzovne cijene na Njujorškoj burzi. Dioničari Reynoldsa dobit će 24,13 dolara u gotovini te 0,5502 dionica BAT-a po dionici. Predloženo spajanje "logičan je napredak u našim odnosima te nudi svim dioničarima udjel u snažnoj, istinski globalnoj duhanskoj kompaniji usmjerenoj prema novoj generaciji proizvoda", izjavio je izvršni direktor BAT-a Nicandro Durante, a prenosi Bloomberg. Kada se preuzimanje dovrši, Philip Morris International izgubit će lidersku poziciju kao najveća svjetska duhanska kompanija.

Analitičari smatraju kako je BAT-ova kupnja na neki način kruna brzog procesa konsolidiranja unutar globalne duhanske industrije koja na taj način pokušava odgovoriti na pad potražnje za cigaretama u razvijenim zemljama. S druge strane, znakovito je da se BAT odlučio za ovako veliku transakciju nakon odluke o izlasku Britanije iz Europske unije koja je potopila vrijednost funte i time značajno poskupila kupovinu britanskih kompanija u inozemstvu. Međutim, BAT-u na ruku ide razdoblje jeftinog novca jer će dio sredstava prikupiti zaduživanjem. 

Komentirajte prvi

New Report

Close