Arapi prodaju dionice mađarskoga Mola

Autor: Ante Pavić , 27. lipanj 2014. u 19:18
Cijena Molove dionice u četvrtak je pala gotovo pet posto/Boris Šćitar/VL/PIXSELL

Priprema se prodaja 4,28 milijuna dionica naftne kompanije, vrijednih 167 mil. eura.

Na Budimpeštanskoj se burzi preko investicijske banke Citigroup priprema prodaja 4,28 milijuna dionica mađarske naftne kompanije Mol vrijednih ukupno 167 milijuna eura, pišu mađarski mediji.

Riječ je o četiri posto Molovih dionica, što je količina koji odgovara količini trezorskih dionica. Prema pisanju portala Portfolio.hu, dionice će se prodavati po cijeni u rasponu od 11.800 do 12.200 foriniti po komadu, što je niže od posljednje cijene na Budimpeštanskoj burzi u srijedu. Isti portal vjeruje da dionice prodaju Dana Gas i Crescent Petroleum, međusobno vlasnički povezane energetske tvrtke iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Dana je u veljači već srušila Molovu dionicu prodavši 1,6 posto udjela u Molu.

Stoga je bilo za očekivati da će se rušenje ponoviti, pa je cijena dionice u četvrtak pala gotovo pet posto. Kako piše Portfolio.hu, Dana Gas ima problema zbog nesigurnosti na svojim ključnim tržištima u Egiptu i Iraku, pa Molove dionice prodaje kako bi povećala svoju likvidnost, iako iz te tvrtke tvrde da nisu suočeni s nestabilnostima u kurdistanskoj regiji u Iraku. Dana Gas došla je u vlasništvo Molovih dionica nakon što je mađarska tvrtka 2009. kupila 10-postotni udjel u plinskoj kompaniji Pearl Petroleum, koji ima prava na dva plinska polja u Kurdistanu. Mol je taj udjel kupio razmjenom šest posto svojih dionica, prilikom čega su po tri posto uzeli Dana Gas i Crescent Petroleum. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kao što sam i najavio.

Bežanija investitora iz MOLA je počela.

Za dvije godine MOLA više biti neće, ili će u najboljem slučaju biti mala podružnica neke američke-izraelske firme.

Da vidimo da li će MOL kupiti svoje dionice, kad toliko vrijede?

Lp [emo_cool]

New Report

Close