Apple šokiran kaznom od 13 milijardi eura

Autor: Tomislav Pili , 30. kolovoz 2016. u 22:01
Foto: DPA/PIXSELL

Bruxelles donio odluku o poreznim aranžmanima s Irskom.

Apple je sklapao porezne sporazume s irskom vladom kojim su ostale kompanije bile u neravnopravnom položaju te stoga Dublinu mora nadoknaditi više od 13 milijardi eura – presuda je to Europske komisije (EK) objavljena u utorak koja je šokirala američku multinacionalku. Bruxelles je zaključio da je Irska davala Appleu porezne olakšice koje se protive europskim pravilima o državnoj pomoći. Takvi sporazumi omogućili su Appleu plaćanje značajno manjih poreza od ostalih kompanija, pojasnila je europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

Porez sve do 0,005 posto

“U stvari, takav selektivnio pristup omogućio je Appleu plaćanje efektivne stope poreza na dobit od jedan posto u 2003. sve do 0,005 posto u 2014. godini”, dodala je Vestager. O kolikoj se prednosti radi govori podatak da je stopa poreza na dobit u Irskoj na 12,5 posto. Kazna od 13 milijardi eura uvećano za kamate daleko premašuje procjene medija koji su, pozivajući se na upućene izvore, u ponedjeljak navodili da će kazna iznositi nešto više od milijardu eura. Apple, ali i irska vlada, najavili su žalbu na odluku Europske komisije.

Podsjetimo, EK je istragu o poreznim sporazumima između Irske i Applea otvorila 2014. godine. Apple je jedna od prvih američkih kompanija koja je prihode još 1980. počela većinom usmjeravati u irsku podružnicu kako bi izbjegla američke porezne škare. Međutim, prvi porezni sporazum s irskom vladom Apple je sklopio 1991. godine kada je bio računalni proizvođač u problemima, daleko od današnjeg statusa globalne korporativne velesile. Drugi je sporazum sklopljen 2007. godine.

Potreban globalni okvir

Za Luku Brkića, profesora međunarodnih ekonomskih odnosa na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, nalaz Europske komisije još je jedan dokaz potrebe formiranja globalnog upravljanja u sferi porezne regulative. “Potreban je globalan pristup tim pitanjima, nešto slično kao kod problema klimatskih promjena”, primjećuje Brkić.

Inače, iznos koji je “odrezao” Bruxelles predstavlja šest posto Appleovih gotovinskih pričuva. S obzirom na to, kazna ne bi trebala predstavljati veći problem. Naime, krajem lipnja Apple je imao 231,5 milijardi dolara u gotovini i gotovinskim ekvivalentima, od čega je 92,8 posto, odnosno 214,9 milijardi dolara, držao u inozemnim podružnicama.
Kazna ne bi trebala imati utjecaja ni na šire odnose Europe i Amerike, smatra Luka Brkić. “Iako je Apple velika, moćna kompanija, ne vjerujem u ozbiljnije poremećaje jer su veze Europe i Amerike preduboke”, ističe Brkić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close