Aleksićev Pionir proizvodit će Negro i u Mađarskoj

Autor: Poslovni dnevnik , 19. prosinac 2017. u 22:00
Alco Grupa Miroljuba Aleksića, uz Pionir, ima još niz tvrtki iz prehrambene, metalne i industrije obuće

Pionir od 1920. godine proizvodi Negro bombone, jedan od najpoznatijih brendova u Srbiji, a u Mađarskoj bi dobio certifikat ‘Made in EU’.

Miroljub Aleksić, vlasnik Alco grupe, u sklopu koje posluje subotički Pionir, izjavio je da pregovara s američkom kompanijom Mondelez o preuzimanju njihove tvornice u Mađarskoj koja bi proizvodila Negro bombone s oznakom Made in EU.

"Pionir od 1920. godine prizvodi Negro, brend koji je jedan od najpoznatijih u Srbiji. I mi smo sada u pregovorima s Mondelezom i nadamo se da ćemo ih završiti u sljedećoj godini", rekao je Aleksić novinarima u Privrednoj komori Srbije. On je podsjetio da je Mondelez jedna od najvećih multinacionalnih kompanija koja proizvodi Milku, Kraft i slične proizvode.

Zaštićeni brend Negro
"Namjeravamo preuzeti njihovu tvornicu koja proizvodi Negro samo u Mađarskoj. Mi smo brend zaštitili za cijeli svijet. Pregovaramo s njima i nadamo se da ćemo da završiti tu akviziciju", dodao je Aleksić, objašnjavajući da je najvažnije što bi Pionir tako dobio certifikat "Made in EU". Aleksić je 1990. osnovao privatnu tvrtku Alco (Aleksić & company). Kako navodi, bilo je to u vrijeme Ante Markovića. Prvi Aleksićevi poslovi vezani su za trgovinu vrijednosnicama na tek osnovanoj Beogradskoj burzi. U vrijeme hiperinflacije 1994. novac ulaže u nekretnine, a nešto kasnije osnovao je Alco banku, koju je 2007. prodao belgijskoj KBC banci. Krajem 1998. Alco grupa kupuje na javnoj stečajnoj dražbi tvornicu Pionir iz Subotice. 

Od 2001. nadalje kupuje još nekoliko tvornica i kompanija, od kojih je većina bila ili u stečaju ili u vrlo lošem tehnološkom i financijskom stanju. Danas Alco grupu, uz Pionir iz Subotice (s četiri tvornice), čine Hissar iz Prokuplja, Tipoplastika iz Gornjeg Milanovca, Intersilver iz Zemuna, Koštana Vranje te FOS iz Surdulice. Zatim u području trgovine ima beogradske kompanije Amasis, Jugotehna i Cobex, kao i niški Autopromet, a u građevini Naš stan. Aleksić dobro pliva i u hotelijerskim i turističkim vodama, ima hotel Izvor i vodeni park u Bukovičkoj Banji, hotel Park u Vrnjačkoj Banji i Tornik na Zlatiboru, koji još nije završen, kao i hotele u Šapcu i Novom Sadu. 

Ulaže u turizam
Za vlasnika Alco grupe razvoj kongresnog turizma je na prvom mjestu, navode beogradski mediji. Luksuzan hotel Izvor je kongresno zdanje koje se prostire na više od 32.000 četvornh metara. U centru se nalazi čak deset bazena s površinom većom od 1000 kvadrata, a posebnu cjelinu čini vodeni park. Hotel Park nalazi se na poznatoj vrnjačkoj Promenadi, a prošle godine je potpuno renoviran. Tornik na Zlatiboru je kompleks od 2250 kvadrata s kongresnim centrom, četiri dvorane i velikim heliodromom. Hotel će imati pet zvjezdica, 360 smeštajnih jedinica i bit će najluksuzniji turistički objekt na Zlatiboru. Njegova vrijednost se procjenjuje na 50 milijuna eura, a otvaranje se očekuje sljedeće godine. 

Sporni pokloni u Dubrovniku

Pionirove čokoladice Monty u hrvatskoj aferi
Subotički konditor Pionir poznat je i iz prošlogodišnje afere s paketićima slatkiša koje je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović dijelila djeci u jednom vrtiću u Dubrovniku, a u kojem se našla i čokoladica proizvedena u Srbiji. Prozivođač čokolade Monty upravo je Pionir, a bila je dio božićnog poklon paketa čiji je distributer tvrtka Filir iz Vukovara. Miroljub Aleksić, vlasnik Alco groupe, u čijem je vlasništvu Pionir, rekao je tada da ne vidi u čemu je problem i da mu laska ako je hrvatska predsjednica dijelila djeci slatkiše iz njegove tvornice. "Ja dijelim Zvečevo i Kraš", rekao je Aleksić za tportal.

Komentirajte prvi

New Report

Close