Tri društvene inovacije dobit će po 50 tisuća eura

Autor: Bernard Ivezić , 26. veljača 2016. u 11:54
Hermes Arriaga, direktor ImpactHUB-a Zagreb/Petar Glebov/PIXSELL

Poslovni inkubator ImpactHUB Zagreb uključio se u natjecanje EK. Naglasak je na inovacijama u integraciji izbjeglica i imigranata.

Poslovni inkubator ImpactHUB Zagreb s ImpactHUB mrežom uključio se u natjecanje Europske komisije (EK) za najbolje društvene inovacije Unije. Komisija će tri najbolje inovacije donirati s po 50 tisuća eura. Hermes Arriaga, suosnivač i direktor ImpactHUB-a Zagreb, kaže kako je ove godine naglasak na društvenim inovacijama u prihvatu i integraciji izbjeglica i imigranata u Europi.

"ImpactHUB mreža i ImpactHUB Zagreb jedni su od ključnih partnera ovog natjecanja koje je u četvrtak predstavljeno u Amsterdamu", kaže Arriaga. Tijekom prošle godine u Europu je došlo više od milijun imigranata. Od početka krize u Siriji, koja je buknula sredinom 2011. godine, kroz Hrvatsku je prošlo više od pola milijuna izbjeglica. Natječaj za najbolje europske društvene inovacije organizira se posljednje četiri godine u spomen na portugalskog političara i društvenog inovatora Dioga Vasconcelosa, koji se fokusirao na ulogu ICT-a i brzog interneta na inovacije i decentralizaciju.

Komisija navodi kako joj je cilj potaknuti građane da ponude rješenja za imigrantsku krizu. Natječaj je otvoren u području obrazovanja, zapošljavanja, poduzetništva, stanovanju, zdravstvenoj skrbi, sigurnosti i ljudskim pravima te kulturnoj raznolikosti. Marijke Shahsavari-Jansen, gradska vijećnica Amsterdama, domaćina otvaranja ogovodišnjeg natjecanja, otvorila je raspravu s vodećim stručnjacima o društvenim inovacijama u Amsterdamu i Nizozemskoj. "Društvene inovacije snažan su pokretač promjena, što smo iz prve ruke vidjeli ovdje u Amsterdamu, a pomoću inovacija omogućuje se rast i integracija", naglasila je Shahsavari-Jansen.

Komentirajte prvi

New Report

Close